Turkcell, İzmir Karadağ Rüzgar Enerjisi Santrali’ni satın alacağını duyurdu

Turkcell, İzmir Karadağ Rüzgar Enerjisi Santrali’ni (RES) bünyesinde bulunduran Boyut Grup Enerji’yi satın almak için hisse devir sözleşmesi imzaladığını duyurdu.
Turkcell, İzmir Karadağ Rüzgar Enerjisi Santrali’ni satın alacağını duyurdu

Ülkemizin önde gelen GSM operatörlerinden olan Turkcell, İzmir Karadağ Rüzgar Enerjisi Santrali’ni (RES) satın alıyor. Turkcell, İzmir Karadağ Rüzgar Enerjisi Santrali’ni (RES) bünyesinde bulunduran Boyut Grup Enerji’yi satın almak için hisse devir sözleşmesi imzaladığını duyurdu.

Söz konusu adım Turkcell'in 2030 yılına kadar elektrik tüketimini yenilenebilir kaynaklardan karşılama ve 2050 yılına kadar net sıfır karbon olma hedefleri kapsamında atıldı. Devir, ilgili mercilerden gerekli izinlerin ve ön şartların tamamlanması sonrasında gerçekleştirilecek.

Sürdürülebilirlik yaklaşımları doğrultusunda yenilenebilir enerji yatırımlarının hayata geçirilmesine öncülük ettiklerini ve çevre dostu kaynaklardan elektrik tedarik eden bir şirket haline gelmeyi hedeflediklerini belirten Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, bu hedef doğrultusunda 2020 yılında öz tüketim modeli ile ürettikleri elektriğin, bin 230 hanenin 1 yıllık elektrik tüketimine karşılık gelecek büyüklüğe ulaştığını da sözlerine ekledi.

Turkcell'in geçtiğimiz dönemlerde yaptığı enerji yatırımlarından da bahseden Erkan, önümüzdeki dönemde de yenilenebilir enerji üretimi ile ilgili projeleri sürdürmeyi hedeflediklerini de açıkladı. İzmir Karadağ Rüzgar Enerjisi Santrali’nin yüksek üretim verimliliğine de vurgu yapan Erkan, Turkcell’in sürdürülebilirlik odağını güçlendirmeyi ve çevreye bıraktığı izin daha da azalmasını amaçladıklarını da belirtti.

2016 yılında devreye alınan santralin lisans süresinin 2057 yılına kadar kadar devam edeceğini de ekleyelim. Paylaşılan bilgilere göre Turkcell, işletme değerinin 29,6 milyon dolar olarak belirlendiği Boyut Grup Enerji’nin satın alımında, şirketin net borçları sonrasında 11,5 milyon dolar tutarında nakit çıkışı gerçekleştirecek.

Toplam kurulu gücü 18 MW olan İzmir Karadağ RES’in yılda yaklaşık 67,5 GWh’lik bir üretim gerçekleştirme kapasitesi bulunuyor. Bu sayede 22 bin 500 konutun yıllık elektrik ihtiyacını karşılayabilecek olan santralin 2026 yılı sonuna kadar devlet alım garantisi bulunduğundan, 2021-2026 arası dönemde yıllık gelirinin yaklaşık 5 milyon dolar olması bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.