Pentagon, 2019'da Microsoft'a verdiği 10 milyar dolarlık JEDI bulut bilişim projesini iptal etti

ABD Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Amazon ve Microsoft’un dahil olduğu yasal bir savaşa konu olan ve 2019'da Microsoft'a verilen 10 milyar dolarlık JEDI bulut sözleşmesinin iptal edildiği duyuruldu.
Pentagon, 2019'da Microsoft'a verdiği 10 milyar dolarlık JEDI bulut bilişim projesini iptal etti

ABD Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Amazon ve Microsoft’un dahil olduğu yasal bir savaşa konu olan ve 2019'da Microsoft'a verilen 10 milyar dolarlık JEDI bulut sözleşmesinin iptal edildiği duyuruldu. Bunun yanı sıra departman, JEDI'ı başka bir bulut altyapı sözleşmesiyle değiştirecek ve orijinal sözleşmeyi kaybettiği için dava açan Amazon'un yanı sıra Microsoft'tan da teklif alacak.

CNBC'nin haberine göre Pentagon, gelişen gereksinimler, artan bulut iletişimi ve sektördeki ilerlemeler nedeniyle, JEDI bulut sözleşmesinin artık ihtiyaçlarını karşılamadığını söyledi. Haberin ardından Microsoft hisseleri yaklaşık yüzde 0,4 düştü ve Amazon hisseleri 52 haftanın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra yüzde 3,5 arttı.

Yeni bir bulut sözleşmesi gündemde

Her ne kadar proje iptal edilse de bulut bilişim projesi için verilen mücadele henüz tamamen bitmedi. Zira Pentagon basın açıklamasında, kurumsal ölçekte bulut yeteneğine ihtiyacı olduğunu belirtti. Pentagon, bu kapsamda hem Amazon hem de Microsoft’tan teklif almayı planlıyor. Ancak, başkalarının da Pentagon'un ihtiyaçlarını karşılayıp karşılayamayacağını görmek için pazar araştırması yapılmaya devam edilecek. 

JEDI sözleşmesi, Pentagon’un IT operasyonlarını modernize etmeyi odağına alıyordu. Microsoft, 2019 yılında pazar lideri Amazon Web Services’i geride bırakarak bulut bilişim sözleşmesini kazanmış ve bundan yaklaşık bir ay sonra, Amazon’un bulut bilişim birimi AWS, JEDI kararını protesto etmek için dava açmıştı. 

Microsoft tarafından kaleme alınan blog gönderisinde, Pentagon’un JEDI sözleşmesini iptal etme kararını anladıkları, ancak bununla ilgili yasal mücadelenin gerekli olduğu ifadeleri yer aldı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.