ByteDance ve Tencent rekabeti mahkemeye taşındı

TikTok'un ana şirketi ByteDance, WeChat ve QQ'nin ana şirketi Tencent'e tekelleşme iddiasıyla dava açtı. Son 3 yıldır WeChat ve QQ uygulamalarında Douyin (TikTok) engelleniyor.
ByteDance ve Tencent rekabeti mahkemeye taşındı

Çinli teknoloji devleri ByteDance ve Tencent, birbirine düştü. Silikon vadisi devleri Apple, Facebook ve Amazon,  senatonun açtığı tekelleştirme karşıtı soruşturmalarla mücadele ederken, ByteDance, Tencent ile rekabetini tekelleşme karşıtı davaya dönüştürdü. 

Bytedance, Tencent'e dava açarak, şirketin Douyin'e yönelik yaptığı kısıtlamaların Çin'in tekelleşme karşıtı yasa taslaklarına aykırı olduğunu öne sürdü. Bilmeyenler için Douyin'in TikTok'un Çin sürümü olduğunu belirtelim.

Çin'in tekelleşme karşıtı yasa teklifi 

Söz konusu yasa taslakları ise 2020'nin Kasım ayında adeta bir alışveriş çılgınlığına dönüşen Yalnızlar Günü'nde gündeme gelmişti. Yasa teklifi internet platformlarının tekelleşme pratiklerini önlemeyi ve durdurmayı amaçlıyordu.

Bu kapsamda Kasım ayında tedarikçileri yalnızca kendi platformunda satış yapmaya zorlayan Alibaba hakkında tekelleşme karşıtı inceleme başlatıldı. E-ticaret sitesi Vipshop ise rekabete zarar veren bir yaklaşım benimsediği için 464 bin dolar cezaya çarptırıldı

Çin tekelleşme karşıtı önlemleri sıkılaştırırken, yasal kurumlar Bytedance'e yeşil ışık yaktı. Pekin Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi, Bytedance'in davasını, devam etmesi için onayladı. 

Tencent'in merkez kampüsünün Shenzhen'de yer almasına rağmen, davanın Pekin'de açılmasının nedeni ise Douyin'in merkezinin Pekin'de konumlanması. 

Davanın asıl nedeni ne? 

Öncelikle Tencent'inin Çin'de popüler olan WeChat ve QQ gibi uygulamalara sahip olduğunu hatırlatalım. Tencent, Douyin'i son 3 yıldır uygulamalarında engelliyor. WeChat ve QQ uygulamalarının kullanıcıları, Douyin'deki içerikleri görüntüleyemiyor ve bu platformlarda paylaşamıyor.

Kısacası 3 yılın sonunda bu durum, nihayet Bytedance'in canına tak etti. Douyin yaptığı açıklama ile Tencent'in bu yaklaşımının, şüphesiz bir şekilde pazarı domine etmeyi kötüye kullanan ve rekabeti azaltan tekelleşme yanlısı bir davranış olduğunu söyledi. Douyin açıklamasına şu fadelerle devam etti: 

Rekabetin tüketiciler için daha iyi olduğuna ve yeniliği teşvik ettiğine inanıyoruz. Bu davayı haklarımızı ve kullanıcılarımızın haklarını korumak için açtık.

Tencent Douyin'i suçluyor

Tencent ise iddaların doğru olmadığını ve tarafların kötü niyetli davrandığını öne sürdü. Hatta şirket, Douyin'in WeChat kullanıcı verilerine erişmek için yasa dışı ve rekabete uygun olmayan yöntemler kullandığını iddia etti. Tencent buna ek olarak, platforma, ekosisteme ve kullanıcı haklarına zarar verdiği gerekçesi ile Bytedance'e dava açacağını duyurdu

Tencent'in haklı olup olmadığını şu an için bilmiyoruz Ancak Bytedance ve Tencent rekabetinin her geçen gün artış gösterdiğini söylemek mümkün. Bytedance, geçen yıl Tencent'in sosyal ağ işlevine sahip mesajlaşma ürünleriyle rekabet etmesi için Duoshan isimli bir sohbet uygulaması çıkardı. Tencent ise birkaç farklı Douyin rakibi üretmeyi başarsa da; hiçbiri Douyin kadar başarılı olamadı. Tencent'in bir B planı da mevcut. Şirket, ayrıca Douyin'in rakibi Kuaishou'nun hisselerine de sahip

Bu rekabetin ve dava süreçlerinin her iki uygulamayı da uzun vadede nasıl etkileyeceğini yakından takip edeceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.