Gözde Venedik: "Bir kadın olarak her şeyin en iyisini yapmamız bekleniyor. "

Gözde Venedik'e göre Kadın girişimciler, sadece domestik alanlarda değil, her sektörde en az erkekler kadar başarılı bir girişimci olabilir. Öncelikli yapılması gereken şey ise bu algıyı kırmak!
Gözde Venedik:

Help Steps Proje Yürütücüsü ve kurucularından Gözde Venedik, Ankara Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümünden mezunu... "Ya mimar ya da mühendis olmak istiyordum. Bizim dönemimizim jenerasyonda aldığın puana bölüme göre bölüm seçme eğilimi vardı" diyerek jenerasyonun kariyer planı yapma adına şansı olmadığını söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Ama Ankara'da okumak istiyordum. Ama okuduğum jeofizik mühendisliği hakkında bir bilgim yoktu. Ama alan ilgimi çekiyordu. Bir de işin içine fizik ve matematiği koyunca bölüm, benim için daha da cezbedici oldu. Hem de 1999'da olan büyük İstanbul depreminden sonra bu işin jeofizik mühendislerinin elinde olduğunu görünce bu alana yönelmek istedim. Bölümü dereceyle bitirdim. Okulu bitirir bitirmez yüksek lisansa başladım. Bu süreçte TÜBİTAK desteği aldım" diye konuşuyor. 

Gözde Venedik, bundan sonraki süreçte özellikle bu işin sismoloji kısmında iş bulmak için çok fazla kapı açılmadığını söylüyor ve ekliyor: "Jeofizik mühendisi iseniz çalışma alanınız arazi... Şartlar cinsiyetten bağımsız çalışan herkesi zorlayan cinsten..."

Her türlü zorluğuna rağmen iyi ki mühendis oldu

Girişimci, daha sonra bir enerji şirketinde işe girdi. "Bu aynı zamanda bir kamu şirketi. Çok fazla çalışan kadın mühendis vardı. Ama hepsi Ankara'da merkezde çalışıyordu. Benim dönemime kadın mühendisler, araziye pek gitmiyordu, saha çalışmalarına katılmıyordu. Ama ben şanslıydım. Çünkü işe girdiğim dönemde vizyonel bir yöneticilerle çalışmaya başladım. Onlar sayesinde Türkiye'nin ücra noktalarında bulunan saha çalışmalarına katıldım. 

Düşünsenize mühendisim, kadınım...  Taşradaki algının tam tersi bir profildeydim. Orada daha çok kadın dediğin evinde oturur, ev işi yapar. İllaki bir meslek sahibi olacaksa da ancak öğretmen olabilir. Ben üniversitede bölüm seçerken de ailemden bu yönde baskı hissettim. Onlar "Kızım öğretmen ol, rahat et" diyorlardı. Çünkü, öğretmenliğin mühendisliğe göre daha rahat meslek olduğuna inanıyorlardı. Yani "İyi bir anne, iyi bir iş kadını, iyi bir eş ol" mantığıyla bir kadınını toplumsal olarak her rolde en iyisi olması ve en iyisini yapması bekleniyor."

Bütün bu zaman zarfında hep erkek yöneticilerle çalıştığını söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Kadın yöneticilik teklifi de aldım ama maalesef içinde bulunduğum diğer sorumluluklardan dolayı bu işi kabul etmedim. İki çocuğum da tam gelişme dönemindeydi. Eşim çok yoğun çalışıyordu. Onların bütün yükü benim üzerimdeydi. Bu sadece çocuk bakımıyla sınırlı değil. Çünkü benim yönetici pozisyonuna geçmem demek fazla mesaiye kalmam demekti. Hafta sonu çalışma anlamına geliyordu. Eşim de işi kabul etmem yönünde destekliyordu. Ama yine de konfor alanını bozmak istemedim. Pişman mıyım? Hayır, değilim. Bu durum bana başka dünyaların kapısını açtı."

Bir işin sosyal sorumluluk tarafı her zaman ilgimi çekti

Kendi kariyeri çok iyi gidiyor olsa da içinde hep bir eksiklik olduğunu söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Bir işin sosyal sorumluluk tarafında olmayı hep istiyordum. Bir gün eşim bir fikirle geldi. Dijital dünyaya uygun bir yardım platformu kurmayı hayal ettik. Bu kadar çok derneği bir arada toplayan bir platform oluşturduk ve daha da önemlisi hiç para harcamadan insanlara yardım edebilme duygusunu herkese yaşatmak istedik." 

Kendisi gibi mühendis eşi Erkut Venedik ile Help Steps'i kurdu. Girişimci, bu işe kanalize olabilmek için kamudaki işine bir süre ara verdiğini söylüyor. "Pandemiden dolayı işime bir süre ara verdim. Aynı dönemde evde boş durmayıp dijital bir platform yarattık. Kendi kariyerimde iyi bir noktaya geldiğimi düşünürken Help Steps beni farklı bir noktaya çekti" diyerek girişimciliğin ona kattığı şeyi açıklıyor. 2019 yılının Eylül ayında beta versiyonu Help Steps uygulaması, 2020'nin Ocak ayında ise hem iOS hem de Android platformları için kullanıma sunuldu. Şimdiye kadar 850 bin kullanıcıya ulaştı.

Evli oldukları için yatırım yapmaktan çeki yatırımcılar oldu mu sorusuna şöyle cevap veriyor: "Böyle bir dezavantajımız var. Bu algıyı ben de duydum. Ama bizim açımızdan öyle bir durum söz konusu değil. Çünkü kağıt üzerinde herhangi bir ortaklığımız söz konusu değil. Bir de biz birbirimizden güç alarak bu projeyi bir araya getirdik. Beraber olmasaydık zaten bu işi bu hale getiremezdik. Aslında iki yakın arkadaş da ortaklık kurup, ayrılabiliyor. Bu da aslında tam olarak böyle bir şey."

Gözde Venedik, teknoloji dünyasındaki asıl sorunun kadınların ilişkilendirildikleri temsil biçimi olduğuna inanıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Bizde kadın girişimi denince ilk akla gelen şey bundan kastı yaptığı el emeğini küçük çaplı ticarete dönüştüren kişi... Türkiye'de bu kavramın alt metni böyle okunuyor. Bunları yapanları  çok takdir ediyorum. (Annem de bunlardan biri. Sosyal medya üzerinden el işlerini satıyor.) Ama biz kadınlar olarak sadece bu değiliz. Kadın girişimciler, sadece domestik alanlarda değil; teknoloji, bilgisayar, sağlık yani her sektörde en az erkekler kadar başarılı bir girişimci olabiliriz. Öncelikle bu algı kırılmalı."

Serinin diğer yazılarına buradan ulaşabilirsiniz!

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.