Bu yıl 200 milyar lira olması beklenen e-ticaret pazarının 30 milyar lirası Kasım'dan

Inveon, e-ticaret sektörünün bu yıl sonunda 200 milyar liraya ulaşmasını bekliyor. Bunun yüzde 15'i yani 30 milyar lirasının Kasım ayında yapılan satışlardan geleceğini öngörüyor.
Bu yıl 200 milyar lira olması beklenen e-ticaret pazarının 30 milyar lirası Kasım'dan

E-ticaret sitesinin indirimler ile kampanyalı satışlar planladığı ve tüketicilerin büyük bir sabırsızlıkla beklediği Black Friday (Efsane Cuma) indirimleri bu hafta başında sonlandı. Şirketler, yavaş yavaş bu dönemde yapılan e-ticaret alışveriş oranlarını açıklamaya başladı. Perakende ve tüketici ürünleri firmalarına kurumsal dijital ticaret çözümleri sunan Inveon da bunlardan biri. Şirketin CEO'su Yomi Kastro, bu sene e-ticaret işlem hacminin 200 milyar lira olacağı tahmin ediyor. Bu rakamın da yaklaşık yüzde 15'inin yani 30 milyar lirasının Kasım ayında yapılan kampanyalarda elde edilen satışlardan geleceğini düşünüyor. 

Black Friday'in bu yıl, Çin'de e-ticaret sektörünün gelişmesiyle tüm dünyada yaygınlaşan bir indirim günü 11.11'e yakın hacim yaptığını söylüyor ve ekliyor: "Geçen yıla kıyasla yüzde 105 civarında bir artış var."

Sepet ortalaması 412 lira, ama...

Bu Türkiye e-ticaret pazarında ilk defa olan bir şey olduğunu belirten Kastro, "Bu yüzden Kasım ayını çift hörgüçlü bir deveye benzetiyorum" diye konuşuyor. Inveon'da Black Friday döneminde, müşterilerimizde sepet ortalamasının 412 lira ve bu rakamın Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu söyleyen Yomi Kastro sözlerine şöyle devam ediyor:

"Inveon'da "sürdürülebilir e-ticaret ekonomisine" inanıyoruz. Bu nedenle, ciddi zararları göze alma pahasına yapılan e-ticaret ciroları yerine, hem tüketiciye değer katan, hem de markaya sürdürülebilir bir iş modeli yaratan e-ticaret yöntem ve yaklaşımlarını öneriyoruz. Bunun doğal çıktısı olarak, dijital pazarlama bütçeleri daha optimize kullanılıyor ve sepet ortalamaları artıyor. GrowthLab ekibimizin yönettiği markalarda, özellikle sepet miktarını artıran teklifler kurgulanıyor. Bu sayede, lojistik ve dijital pazarlamanın yüzdesel olarak payını aşağıya çekebiliyoruz. Inveon'un çalıştığı markaların segmentinin, sepet ortalaması açısından farklılaşabildiğini düşünüyoruz."

Sepette bırakılan ürünlerin hacminde artış var

En çok alışveriş yapan il İstanbul... Kastro, "İstanbul, diğer şehirlere göre e-ticaret sektörünü domine ediyor. Kategoriden kategoriye değişse de böyle bir gerçek var" diye konuşuyor. Bir ilginç nokta ise bu sene geçen yıla göre sepette bırakılan ürünlerin hacminde artış var.  Bu dönemde salgının da etkisiyle maske ve vitaminlerin satışı arttı. Ama kategorik olarak; giyim, ayakkabı ve online kurslara talep çoğaldı. 

Bu sene Nisan ve Mayıs aylarına ait veriler şaşırtıyor

Yomi Kastro, Black Friday'in verilerinden ziyade Nisan ve Mayıs ayına ait verilerin kendisini şaşırttığını belirtiyor ve bunu şöyle açıklıyor: "İnsanlar salgın önlemleri kapsamında dışarı çıkamazken ayakkabı kategorisinde yapılan alışveriş arttı. Bu çok ilginç... Mayıs ayı yani karantinada e-ticaret trafiği Kasım ayından daha çok... Ama kampanyalar sebebiyle bunun satışa dönme oranı Kasım ayında arttı."

Kastro, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) ve İsviçre E-ticaret Odasının (NetComm Suisse) birlikte hazırladığı rapordan örnekler verdi. Raporda yer alan 9 ülke arasında yer alan Türkiye ve Çin'de e-ticaretteki artışın devam edeceğini belirtiyor ve ekliyor: "Türkiye'de şu anki hacim artışının en az yüzde 60'ı devam edecek." 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.