Facebook verilerine göre Türkiye’deki KOBİ’lerin yüzde 34’ü pandemi sebebiyle çalışan sayısını azalttı

Facebook, Covid-19 pandemisinin Türkiye’deki KOBİ'ler üzerindeki etkilerini ölçen araştırmasının ilk sonuçlarını yayınladı.
Facebook verilerine göre Türkiye’deki KOBİ’lerin yüzde 34’ü pandemi sebebiyle çalışan sayısını azalttı

Facebook, Covid-19 pandemisinin Türkiye’deki KOBİ'ler üzerindeki etkilerini ölçen araştırmasının ilk sonuçlarını yayınladı.

İlk olarak geçtiğimiz Mayıs ayında Dünya Bankası ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ortaklığıyla ABD’de yayınlanan ve bundan böyle 50’den fazla ülkeyi kapsayacak şekilde aylık olarak yayınlanacak Küçük İşletmeler Küresel Durum Raporu (Global State of Small Business Report), dünya genelindeki ve Türkiye’deki KOBİ’lerin pandemi sonrası durumuna ilişkin önemli içgörüler sunuyor.

Türkiye’deki KOBİ’lerin yüzde 34’ü pandemi sebebiyle çalışan sayısını azalttı

Facebook’un yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, dünya genelindeki KOBİ’lerin yüzde 33’ü, Türkiye’deki KOBİ’lerin ise yüzde 34’ü pandemi sebebiyle çalışan sayılarını azalttı. Bunun yanı sıra, geçtiğimiz yıla oranla satışlarının düştüğünü belirten KOBİ’lerin oranı dünya genelinde yüzde 62 iken, Türkiye’de ise yüzde 70 oldu.

KOBİ'lerin yüzde 33’ü, geçtiğimiz ay satışlarının yüzde 25’ten fazlasının dijitalden geldiğini

Facebook’taki KOBİ’lerin yüzde 63’ü faal durumda ya da gelir getiren faaliyetlerde bulunuyor. Facebook’ta aktif durumda olan KOBİ’lerin yüzde 61’i önümüzdeki birkaç ay nakit akışında zorluk yaşamayı bekliyor; yüzde 33’ü ise geçtiğimiz ay satışlarının yüzde 25’ten fazlasının dijitalden geldiğini söylüyor. Facebook’ta faal durumda olan KOBİ’lerin yüzde 43’ü işletmelerinin geleceği konusunda iyimser hissediyor.

Bu zorlu dönemde dünyanın büyük bir değişime uğradığını ve yeni normale alışmanın zaman alacağını dile getiren Facebook Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Bölge Başkan Yardımcısı Derya Matraş, özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde yoksulluğun ve gelir eşitsizliğinin azalmasına katkıda bulunan bu işletmelerin, şu anda çok zor bir dönemden geçtiğini söyledi. Matraş, Facebook olarak Türkiye’deki KOBİ’lerle birlikte çalışmaya, onların bu yeni gerçekliğe ayak uydurmalarına yardımcı olmaya ve ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmaya devam edeceklerini belirtti.

Facebook’un Küçük İşletmeler Küresel Durum Raporu’nun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.