Google, Birleşik Krallık'ta Safari'nin varsayılan arama motoru olabilmek için 2019 yılında Apple'a 1,5 milyar dolar ödedi

Bugün paylaşılan bilgilere göre Google, sadece Birleşik Krallık'ta Safari internet tarayıcısının varsayılan arama motoru olabilmek için 2019 yılında Apple'a 1,5 milyar dolar ödedi.
Google, Birleşik Krallık'ta Safari'nin varsayılan arama motoru olabilmek için 2019 yılında Apple'a 1,5 milyar dolar ödedi

Geçtiğimiz yıllarda Google'ın Safari'nin varsayılan arama motoru olabilmek için Apple'a servet ödeyeceğini sizlere aktarmıştık. Yayınlanan bilgilere göre Google, sadece Birleşik Krallık'ta Safari internet tarayıcısının varsayılan arama motoru olabilmek için 2019 yılında Apple'a 1,5 milyar dolar ödedi.

Google ve Apple 2014 yılında da benzer bir haber ile karşımıza çıktı. Davada kullanılan belgeleri ile karşımıza çıkan bilgilere göre Google, ABD'de Safari'nin varsayılan arama motoru olabilmek için Apple'a 1 milyar dolar ödemişti.

Birleşik Krallık'ta yer alan "Competition and Markets Authority" (CMA) online platformlar ve dijital reklamcılık özelinde önemli bir rapor yayınladı. Raporda yer alan bilgilere göre Google'ın çatı şirketi olan Alphabet'in Google arama motorunu Safari'nin varsayılan arama motoru yapmak adına ödediği ücretin Google'ın rakipleri olan diğer arama motorlarının pazara girmesi ve büyümesi için büyük bir bariyer olduğunu da paylaşıldı.

Google arama motorunun rakipleri arasında Microsoft'un arama motoru olan Bing, Verizon'ın sahibi olduğu Yahoo ve bağımsız arama motoru DuckDuckGo gibi önemli isimler bulunuyor. Söz konusu rakiplerin de arama motor seçeneği olabilmek adına Apple'a ödeme yaptığını da belirtelim.

Şu ana kadar Apple ve Google tarafından konu ile ilgili herhangi bir açıklama gelmedi. Bernstein analisti Toni Sacconaghi'nin paylaştığı bilgilere göre Apple her yıl lisans anlaşmalarından 9 milyar dolar gelir elde ediyor. Söz konusu 9 milyar dolarlık gelirin yaklaşık yüzde 80'inin ise Google tarafından geldiğini de paylaşılan bilgiler arasında.

Competition and Markets Authority (CMA) bu durumun rekabet konusunda sorunlara neden olabileceği için oldukça endişeli. Konu ile ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.