Temizlik platformu Mutlubiev'in son üç ayı nasıl geçti?

Temizlik profesyonelleriyle bu hizmete ihtiyaç duyan insanları aynı platformda buluşturan Mutlubiev'e gelen talep son üç ayda yüzde 70 arttı. Nasıl mı? İşte cevabı...

Tayga Baltacıoğlu, Ağustos 2014'te kurduğu Mutlubiev'de bir sene boyunca yalnız başına çalıştı. Tek kişilik dev kadro olan girişimci şirketin pazarlamacası, muhasebecisi, şoförü, reklamcısı oldu. Hatta yeri geldi evlerde temizlik bile yaptı. O günleri "40 tane evi temizlemişimdir" diye hatırlıyor. Henüz 23 yaşındayken gösterdiği bu azimle işi dört ülkede 13 bin 500 temizlik profesyoneliyle, 12 şehre hizmet veren bir ekosisteme dönüştürdü.

Mart ayında ciro düştü

Corona virüs salgınıyla temizlik ve hijyen konusu çok daha önemli hale gelse de amacı temizlik profesyonelleriyle bu hizmete ihtiyaç duyan insanları aynı platformda buluşturmak olan girişime talep azaldı. Türkiye'de açıklanan ilk vakanın ardından şirket, daralma yaşadı. Bunun nedeni aslında çok net. Corona virüs önlemleri altında insanlar üçüncü bir kişiyi eve sokmaktan çekindi. Aynı zamanda temizlik profesyonelleri de başka bir eve gitmek istemedi.

Mayıs da toparlandı

Bu nedenlerden ötürü talebin Şubat ayına göre yüzde 90 düştüğünü söyleyen Baltacıoğlu bu durumu nasıl toparladıklarını şöyle anlatıyor:

Biz de buna karşılık Henkel ile anlaşma yaptık. Evlere hediye olarak Henkel ürünleri ve temizliğin nasıl yapılacağına dair notlar bıraktık. Yaklaşık 1000 tane müşterimize temizlik paketi verdik. Ayrıca 500 tane hali hazırda çalışan temizlik personeline galoş, maske, eldiven, tulum, siperlik gibi malzemeleri temin ettik. Bu sayede siparişlerimiz Mayıs ayında yaklaşık yüzde 70 arttı. Bir taraftan da kurumsal şirketlerin ofislerini dezenfekte etmeye başladık. Mart ayında başlatılan bu hizmete talep yüksek oldu. Yani bir noktada krizi fırsata çevirdik. Bu hizmetle birlikte Mutlubiev, son üç ayda 7 milyon metrekare alan temizledi. 

Seyahat kısıtlamaları etkiledi

Salgın öncesi gelirinin yüzde 52'sini yurt dışından sağladığını söyleyen şirketin kurucusu Tayga Baltacıoğlu, "Yurt dışına açılma cesaretini gösterdim. Çünkü insanın genç yaşta kaybedecek çok şeyi olmuyor. Ev ve ofis temizliği tarafında özellikle Airbnb ile çalışan şirketlerle iş yapıyorduk. Seyahat kısıtlamaları yüzünden çok ciddi daralma yaşadık" diye açıklıyor.

Yeni normalde her hafta yüzde 20 büyüme

Dünyadaki normalleşme sürecinin platformlarını olumlu etkilediğini de sözlerine ekleyen girişimci, "Her hafta ortalama yüzde 20 büyümeye başladık. Ama bunu yapabilmek için iş yapış şeklimizi değiştirdik. İnsanlar birbirine yakın çalışıyordu.Yani herkes yüz yüze görüşüyordu. Şimdi yaptığımız her şeyi online'a taşımaya çalışıyoruz ki bu yaptığımız her şey hijyen kurallarına uygun olsun. 2020'nin sonuna kadar yurt dışı gelirlerimizi yine aynı seviyeye çekmek istiyoruz" diye konuşuyor.  

İngiltere operasyonu büyüyecek

29 yaşındaki genç girişimci Saint Benoit’yı bitirdikten sonra Bilgi Üniversitesi’nde işletme eğitimi aldı. Üniversite zamanı babasının ortak olduğu spor pazarlama iletişimi ajansında çalışarak iş hayatına başladı. İş fikri, yedi yıl önce temizlik işlerini yapan yardımcısının işi bırakmasıyla ortaya çıktı. Mutlubiev'i kullanan kişilerin yaş ortalaması 32. Çalışan temizlik profesyonellerinin yaş ortalaması ise 42. Baltacıoğlu, "Çalışanların arasında geçimini bundan sağlayan kişiler olduğu gibi ek kazanç yaratmak için bu işi yapanlar da var." diyerek çalışanlarının profilini anlatıyor.

Şimdiye kadar 4,5 milyon dolar yatırım alan Mutlubiev, bu seneki planları içinden başka ülkeye açılmak yok. 2021'in sonuna kadar İngiltere operasyonlarını büyüterek Manchester'a açılmayı hedefliyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.