Instagram Influencerları, Canlı Yayın ve IGTV üzerinden gelir elde etmeye başlayacak

Canlı Yayın Rozetleri ve IGTV reklamlarıyla içerik üreticilerin gelir elde etmesini sağlayan Instagram, YouTube'un izinden gidiyor.
Instagram Influencerları, Canlı Yayın ve IGTV üzerinden gelir elde etmeye başlayacak

YouTube'un izinden gitmeye karar veren Instagram, bugün yayına aldığı canlı yayın rozetleri ve IGTV reklamlarıyla platformdaki video içerik üreticilerinin gelir elde etmesini sağlıyor. Şu anda test aşamasında olan bu iki özellik, ilk etapta kısıtlı sayıda kullanıcıya açılacak. 

Instagram'ın yayına aldığı yeni rozetler, kullanıcılar tarafından Instagram Canlı yayınları esnasında satın alınabiliyor. Rozete sahip olan kullanıcılar, canlı yayın yorumlarında öne çıkarken, aynı zamanda sevdikleri içerik üreticisini de desteklemiş oluyor. Şimdiye kadar YouTube ve Twitch'te gördüğümüz özellik, Covid-19 süresince Instagram'daki canlı yayın artışıyla beraber Instagram'da da yerini almış oldu. 

Kullanıcıların satın alması için farklı kalp rozeti seçenekleri de mevcut. Tek bir kalp içeren rozetler, 0.99 sent fiyat etiketiyle sunulurken, iki kalp içerenler 1.99 dolar, üç kalp içerenler ise 4.99 dolardan kullanıcılarla buluşuyor. Bu noktada kullanıcıların canlı yayın esnasında sadece tek bir rozet alabildiğini belirtelim. 

Rozetler satın alındıktan sonra, canlı yayın yorumlarında kullanıcı adının yanında yer almaya başlıyor. Rozetler sayesinde öne çıkan kullanıcılar, içerik üreticilerin dikkatini daha fazla çekme şansı yakalıyor. Bu sayede içerik üreticiler de kendilerini destekleyen hayranlarını canlı yayında duyurabiliyor ya da sorularını daha kolay bir şekilde görerek cevaplayabiliyor. Buna ek olarak içerik üreticilerin rozet sahiplerinin listesini görebildiğini de söyleyelim. 

Kullanıcılar bir süredir Facebook Canlı yayın içerik üreticilerini Yıldız satın alarak destekleyebiliyordu. Aynı şekilde içerik üreticilerin Facebook canlı yayınlara reklam alarak ya da markalarla iş birliği yaparak gelir elde edebildiğini hatırlatalaım. Bu noktada belli bir süredir Facebook'ta varlığını sürdüren özelliklerin Instagram'a geldiğini söyleyebiliriz. 

Yeni rozetler gelecek aydan itibaren ABD'deki az sayıda kullanıcıya açılacak. İlerleyen dönemde ise ABD'deki kullanıcılar arasında yaygınlaştırılırken, Brezilya, Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Meksika ve Türkiye dahil olmak üzere yeni pazarlarda yayına alıncak. Eğer rozetlere erkenden ulaşmak istiyorsanız, Instagram'ın sunduğu formu doldurmanız yeterli. 

Test aşamasında Instagram'ın gelirlerden pay almayacağını da belirtelim. Ancak özellik tüm kullanıcılara açıldıktan sonra Instagram, elde edilen gelirlerden komisyon almaya başlayacak. Şirketin ne kadarlık bir pay alacağı ise şu an için belirsizliğini koruyor.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Covid-19 süresince insanların evlerinde karantinaya girmesiyle birlikte Instagram Canlı yayınları ciddi bir büyüme gösterdi. 2020'de Şubat ve Mart ayları arasında Canlı yayın içerik üreticileri, video görüntülemelerde yüzde 70 artış görmeye başladı. Bu dönemde Instagram Canlı yayın rehberi gibi girişimler öne çıkarken, ünlülerin farklı şekillerde Canlı yayınlara rağbet gösterdiğini hatırlatalım. 

Instagram'ın yayına aldığı bir diğer yeni özellik ise IGTV reklamları. Kullanıcılar, akışa düşen IGTV önizleme içeriklerine, videonun tamamını görmek için tıkladığında reklamlarla karşılaşacak. Mobil için üretilen bu reklamlar en fazla 15 saniye uzunluğunda olacak. 

Şirket şu anda test aşamasında olan özelliğin ilk etapta işe yarayıp yaramayacağını öğrenmek istiyor. Ne de olsa kullanıcıların izleme deneyimini bölmek, kullanıcıları videodan çıkmaya itebilir. Bu da video içeriklerin görüntülenme oranını olumsuz etkileyecektir. Bu anlam şirketin reklam atlama özelliğini de test ettiğini belirtelim. Bu sayede Instagram, aynı anda izleyicileri, reklam verenleri ve içerik üreticileri mutlu etmiş olacak. 

İlk olarak ABD'deki az sayıda reklam veren ve içerik üreticiye açılacak olan IGTV reklamları  aralarında Sephora ve Puma'nın da yer aldığı markalar tarafından test edilecek. Zaman içinde kademeli olarak kullanıcılara açılacak olan IGTV reklamları, elde ettiği gelirin yüzde 55'ini içerik üreticilerle paylaşacak. 

Yakın zamanda Facebook Shops özelliğiyle birlikte Canlı yayında ürün satın alma özelliğin yayınlayan Instagram, önümüzdeki dönemde yeni gelir modelleriyle karşımıza çıkmayı planlıyor. Bu yeni gelir modelleri arasında, içerik üreticilere odaklanan alışveriş özellikleri ve Marka İşbirliği Yöneticisi'ni ABD'deki içerik üreticilere açmak yer alıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.