Mayo Clinic, coronavirüs testlerinin nakliyatında otonom araç kullanıyor

Mayo Clinic, 30 Mart'tan bu yana klinik kampüsünde 4 otonom servis aracı kullanılıyor. Klinik bu uygulama sayesinde sağlık çalışanlarını önceliklendirerek virüsün yayılmasını önlemeyi amaçlıyor.
Mayo Clinic, coronavirüs testlerinin nakliyatında otonom araç kullanıyor

Florida'daki Mayo Clinic, koronavirüs test örneklerini test alanından laboratuvarına taşımak için sürücüsüz araçlardan faydalanıyor. Bu iş için dört adet sürücüsüz araç çalıştıran klinik, Jacksonville Ulaşım Otoritesi ile ortaklık kurdu. Bununla birlikte kliniğin Beep ve Navya olmak üzere iki otonom araç şirketiyle de çalıştığını belirtelim. 

Mayo Clinic CEO'su Kent Thielen bu süreçte otonom araç kullanmanın hem insanların virüse maruz kalma oranını düşüreceğini hem de sağlık çalışanlarını koruduğunu dile getiriyor. 

Mayo Clinic'in hayata geçirdiği proje kapsamında 30 Mart tarihinden bu yana klinik kampüsünde 4 otonom servis aracı kullanılıyor. Otonom servislere insanların kullandığı sedan araçlar eşlik ediyor. Bu sayede COVİD-19 testlerini bulunduran aracın, bir trafikle ya da yaya ile karşı karşıya kalması önleniyor. 

Aslında testlerin klinik kampüsü içinde çok da uzun bir yol katetmediğini belirtelim. Bu noktada otonom araçların asıl kullanım amacı, sağlık çalışanlarını önceliklendirerek virüsün yayılmasını önlemek. Kliniğin CEO'su Thielen konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer veriyor: 

"Yapay zeka kullanmak, en yeni otonom araç teknolojisini kullanmamızı, personeli bu bulaşıcı virüse karşı korumamızı sağlıyor. Böylece sağlık çalışanları, zamandan tasarruf ederek, bu zamanı doğrudan hastaların tedavisine ve bakımına ayrılabiliyor. Bu zor zamanda TA, Beep ve Navya'ya ortaklıkları için minnettarız."

Her ne kadar salgın, şu an için otonom araç endüstrisini olumsuz etkilemiş olsa da, böyle örnekler, teknolojinin ihtiyaç anında ne gibi imkanlar sunabildiğini bizlere gösteriyor. Yine de Alphabet'in Waymo projesinin ve Uber'in otonom araç projesini şimdilik askıya alındığını hatırlatmakta fayda var. 

Jacksonville Ulaşım Otoritesi ise son üç yıldır yaptığı çalışmaların meyvesini topluyor. Jacksonville'ın Ultimate Urban Circulator programı kapsamında otonom servisler, bir süredir insan gözetiminde test edilmekteydi. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.