Fransa'dan Apple'a tekelleşme faaliyetleri nedeniyle 1.23 milyar dolar ceza

Fransa, Apple'ın toptan satış mağazalarından Tech Data ve Ingram Micro'ya yasal olmayan fiyatlarda satış yaptığı için sırasıyla 63 milyon euro ve 76 milyon euro ceza kesti.
Fransa'dan Apple'a tekelleşme faaliyetleri nedeniyle 1.23 milyar dolar ceza

Fransa'nın ulusal rekabet düzenleyen kurumları, neredeyse 10 yıl süren araştırma sürecinin ardından bugün Apple'a 1.23 milyar dolar ceza kestiğini duyurdu. Dava sürecinde Apple'ın dağıtım ve satış ağlarında rekabet engelleyici bir tavra sahip olduğu iddia edilmişti.

Yetkililer Apple'ın toptan satış mağazalarından Tech Data ve Ingram Micro'ya yasal olmayan fiyatlarda anlaştığı için sırasıyla 63 milyon euro ve 76 milyon euro ceza kesti. Fransız yetkililerin konu hakkında yaptığı açıklama ise şöyle: 

Apple ve iki toptancısı, birbirleriyle rekabet etmemeyi ve distribütörlerin birbirleriyle rekabet etmesini önlemeyi ve böylece Apple ürünleri için toptan satış pazarını sterilize etmeyi kabul etti.

Bu arada geçtiğimiz ay Fransa'nın Rekabet, Tüketim ve Yolsuzluk Önleme Genel Müdürlüğü'nün Apple'a işletim sistemlerinin güncellenmesiyle iPhoneları yavaşlattığı için 25 milyon euro ceza kestiğini hatırlatalım. Apple ise konu gündeme geldiğinde eski iPhone modellerini daha uzun süre çalışabilmeleri adına yavaşlattığını itiraf etmişti. Apple'ın bu itirafının ardından şirkete pek çok dava açıldı.  

Apple, içinde gerekli güce yetişemeyen daha eski bir pil bulunan iPhone'ların en iyi performansta çalışmasına yardımcı olmak için cihazda algoritmaların yer aldığını söylemişti. Şirket, alınan bu önlemin, cihazların aniden kapanmasını önlemek ve en iyi şekilde çalışmasını sağlamak için hayata geçirildiğini iddia ediyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.