Google AI, meme kanserini tespit etmekte doktorlardan daha iyi performans gösterdi

90 bin hastanın mamogram filmini tarayan Google'ın yeni yapay zeka algoritması, yanlış negatifleri yüzde 9.4 oranında azaltıyor.
Google AI, meme kanserini tespit etmekte doktorlardan daha iyi performans gösterdi

Google, doktorların meme kanseri teşhis etmesi için yeni bir yapay zeka algoritması geliştirdiğini duyurdu. Mamogram filmlerini tarayan algortima, yanlış negatifleri yüzde 9.4 oranında azaltıyor. Günümüzde yanlış negatifler nedeniyle, meme kanserine sahip olan hastaların çektirdiği filmlerde kanserin görünmediğini belirtelim. 

Meme kanserine sahip hastaların yüzde 20'si bu nedenle erken teşhisten faydalanamazken, göğüs kanseri, ancak erken teşhis ile tedavi edilebiliyor. 

Google'da konuyla ilgili araştırma yürüten Shravya Shetty, teşhis aşamasında mamogramların oldukça etkili olduğunu ancak yanlış negatif ve yanlış pozitiflerin ciddi bir problem yarattığını dile getirdi. Shetty, araştırmada radyologların izlediği prensipleri takip ettiklerini de sözlerine ekledi. 

Yapay zeka birleşik krallıktan 76 bin kadın ve ABD'den 15 bin kadının anonimleştirilmiş mamogramları ile X-ray görsellerinin taranması için eğitildi. Ardından Birleşik Krallık'tan 25 bin ABD'den ise 3 bin kadının anonimleştirilmiş mamogramlarından oluşan farklı bir veri setini değerlendiren yapay zeka, 28 bin kadının memelerindeki değişiklikleri tespit etti.. Son aşamada ise algoritmanın tahmini, hastanın medikal verileriyle kontrol ediliyor. 

Algortima, ABD'de yanlış negatifleri yüzde 9.4, yanlış pozitifleri ise yüzde 5.7 oranında azalttı. Birleşik krallıkta ise algoritması sayesinde yanlış negatifler yüzde 2.7 oranında azalırken, yanlış pozitifler yüzde 12 oranında azaldı. 

Google araştırmasında çalışan Christopher Kelly, algoritmanın hem ABD'de hem de Birleşik Krallık'ta radyologlardan daha iyi performans gösterdiğini ifade etti. 

Öte yandan geçmişte algoritmanın da hatalar yaptığını belirtelim. Algoritmanın gözünden kaçan kanser, 6 ABD'li radyolog tarafından tespit edildi.

Google yürüttüğü projenin radyologları işinden etmek için değil, onlara yardımcı olmak için geliştirildiğini vurguladı: 

“Radyologların modelin kaçırdığı bir şeyi yakaladıkları birkaç durum var, ya da tam tersi. İkisini bir araya getirmek genel sonuçları güçlendirebilir. ”

Bu yeni araştırmayla birlikte Google'ın sağlık alanında attığı adımları güçlendirdiğini söyleyelim. Fitbit satın almasının ardından geçtiğimiz aylarda Ascension ile ortaklığını duyuran Google, sağlık sektöründen pay almaya kararlı. Milyonlarca sağlık kaydını analiz eden bir arama motoru üretmeye hazırlanan şirket, önümüzdeki yıllarda yeni teşhis metodolojilerinin de ortaya çıkamasını sağlayabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.