Ford Otosan'ın otonom konvoy oluşturma sürüşünü yerinde inceledik

Yapılan iş birliği ilk meyvesini verdi ve dün Platooning yani otonom konvoy oluşturma teknolojisi ile ilgili ilk test sürüşü gerçekleştirildi.
Ford Otosan'ın otonom konvoy oluşturma sürüşünü yerinde inceledik

Ford Otosan geçtiğimiz Kasım ayında bizim de Webrazzi olarak yerinden takip ettiğimiz 2018 IAA Ticari Araçlar Fuarı’nda elektrikli ve otonom tır konsepti olan Ford F-Vision ve F-MAX modellerini tanıtmıştı. Aralık ayında ise önemli bir iş birliğine giden Ford Otosan, AVL ile otonom konvoy oluşturma teknolojisi geliştirmek için iş birliğine gittiğini duyurmuştu.

Yapılan iş birliği ilk meyvesini verdi ve dün Platooning yani otonom konvoy oluşturma teknolojisi ile ilgili ilk test sürüşü gerçekleştirildi. Otonom konvoy oluşturma teknolojisi birden fazla kamyonun otonom bir şekilde ilerlemesine ve yaratılan rüzgar tüneli ile yakıt tasarrufu sağlamasına olanak tanıyor.

Gerçekleşen testte Ford'un geçtiğimiz yıl tanıttığı F-MAX modelinin kullanıldığını da ekleyelim. Temel hedef seviye 4 otonom sürüş teknolojileri olsa da dün gerçekleşen testte kullanılan araçlar 2. seviye otonom sürüş yeteneklerine sahiptiler.

Eskişehir'de yer alan Ford Otosan İnönü Fabrikası'nda gerçekleşen ve yerinden takip ettiğimiz Platooning test sürüşü ile ilgili detayları videomuzda bulabilirsiniz.

Geçtiğimiz yıl AVL ile güçlerini birleştirerek, 'Platooning - Otonom Konvoy' teknolojisi geliştirmek amacıyla çalışmalarına başladıklarını dile getiren Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Burak Gökçelik, bugün otonom kamyonlar üzerinde çalışan, bu alana yatırım yapan ve en önemlisi gösterimini yapabilecek bir prototip ürüne sahip olan dünyadaki sayılı kamyon üreticilerinden biri olmanın mutluluğunu yaşadıklarını da paylaştı.

Ülkemizde bir ilk olan bu projenin Türkiye'de otonom araç geliştirme faaliyetlerine öncülük edeceğini dile getiren Gökçelik, ağır ticari araçlar alanında kaydettikleri gelişmelerin sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada otonom taşımacılığın hayata geçirilmesinde bir temel teşkil edeceğini de paylaştı.

Platooning teknolojisinin sağlayacağı faydalardan ve sistemin işleyişinden bahseden AVL Başkan Yardımcısı Rolf Dreisbach, iş birliğinin ağır ticari araçlara otonom teknolojilerin kazandırılmasında öncülük edeceğini belirtti. Son olarak seviye 2 otonom sürüş yeteneklerine sahip kamyonların 2022, seviye 4 otonom sürüş yeteneklerine sahip olan kamyonların ise 2028 yılında yollarda olmalarının beklendiğini de ekleyelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.