Getir'in Girişim Sermayesi Yatırım Fonu için hazırlanan sunumu

Getir'in Girişim Sermayesi Yatırım Fonu için hazırlanan sunumu

Getir kısa bir süre önce, isteyen herkesin Getir'e ortak olabilmesini sağlayacak bir "Girişim Sermayesi Yatırım Fonu" kurduğunu açıklamıştı. Herkesle paylaşılan sunum üzerinden bu yazıda detaylı olarak bu yatırım fonuna odaklanacak ve Getir'in nasıl bir modelle büyüme hedeflediğine göz atacağız.

2018 yılında 300 milyon TL ciroya ulaşan Getir, son olarak yemek sipariş hizmeti GetirYemek ile farklı bir alana daha giriş yaptı. Getir ortalama olarak ayda 600 bini aşkın sipariş alırken, Salur'a göre hedef 2-3 yıl içinde bu rakamı 10 katına çıkarmak. Böylesi büyük bir hedef elbette büyük bir yatırım da istiyor. Getir'in yakın gelecekte Türkiye'nin diğer illerine açılması da bu hedefi olağan kılıyor.

Dün gerçekleştirilen Webrazzi E-Ticaret 2019 konferansında açıklamalarda bulunan Getir'in kurucusu Nazım Salur, aslında Getir ile ilgili önemli bir detayı daha açıkladı. Geçmişte üç büyük yabancı yatırımcı ile masada oturduklarını aktaran Salur, yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yabancı yatırımcıların yatırım yapmaktan vazgeçtiklerini paylaştı. Belki o yabancı yatırımcıların kaçıyor olması, Getir'i bugün bambaşka bir model kurmaya iten faktörlerden oldu.

Peki görmeye çok da sık alışık olmadığımız bu model nasıl çalışıyor? Getir bu yatırım modeli için bir fon kurmuş durumda. Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) lisanslı bir fon yönetim şirketi Re-pie Portföy Yönetimi A.Ş. ile anlaşan Getir, kendi yatırımını bu şekilde oluşturacak. Minimum yatırım bedelinin 100 bin TL olduğu bu fon 7 yıllık bir yatırım süreci.

İstanbul'dan sonra Ankara, İzmir, Antalya, Bursa

Getir'in yayınlanan yatırım sununda önemli detaylara da yer veriliyor. Getir sermaye artırımlarını yaptıktan sonra giriş yapacağı ilk şehirleri de belirlemiş. Buna göre Getir, İstanbul'dan sonra ilk kez Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa şehirlerinde boy gösterecek. Yatırım sunumundaki bir diğer detay ise atıfta bulunulan halka arz ve stratejik çıkışlar. Getir her ne kadar şimdilik böyle bir sermaye artırımı yönü seçse de, olası büyük bir yatırım ya da halka arz durumunda, fona katılan yatırımcılara çıkış hakkı sağlayacak.

Yatırımcı sunumunda GSYF'nun işleyişi de açıklanmış. Bu tamamen güven ortamı sağlamak için dizayn edilmiş bir işleyiş teması olarak göze çarpıyor. SPK tarafından denetim altında olan Re-pie, nitelikli yatırımcılarla Getir'i bir araya getiriyor. Bunun yanı sıra fon, önde gelen danışmanlık şirketlerince de denetim altında tutulacağı belirtiliyor.

Getir'in yüzde 10'unana kadar ortak olmak mümkün

Fon için TL referans kur olarak göz önüne alınmış. Yani yatırımcılar TL cinsinden yatırımda bulunuyor. Fona girişler her çeyrek yapılabiliyor. Fondan çıkış ise ancak tasfiye döneminde yapılabiliyor ya da fon devrediliyor. 7 yıllık sürecin ilk 5 yılında çıkış yapmak mümkün değil kalan 2 yıl ise tasfiye dönemi olarak belirlenmiş.

Getir'in bu yöntemle birlikte Getir'in yüzde 10'una kadar yatırım yapacak. Dolayısıyla günün sonunda bu sermaye yönetim fonunun Getir'in yüzde 10'una sahip olması bekleniyor. Getir bu sayede belki büyük yatırım yapamayacak olan küçük yatırımcıya da fırsat sunuyor.

Getir'in dünyadaki örnekleri ve yaptıkları çıkışlar

Getir yatırımcı sunumunda dünya çapındaki rakiplerinin analizini de yayınlamış. Özellikle ABD, Çin ve Hindistan'daki benzer girişimleri kendi yatırımcı sunumuna taşıyan Getir, bu firmaların işlem değerleri ve satış çarpanlarını tek bir listede toplamış.

Getir'in diğer dünya ülkelerindeki benzeri rakiplerini mercek altına aldığı bu slaytta, bizim de sıklıkla aldığı yatırımlara yer verdiğimiz önemli girişimler bulunuyor. Bunlardan birisi Instacart, 2012'de kurulan Instacart son olarak geçtiğimiz yıl aldığı 150 milyon dolarlık yatırımla Seri E turunu kapatmıştı.

Bir diğer önemli marka ise Jet.com hatırlayacağınız üzere Walmart tarafından 3 milyara dolara satın alınmıştı.  ABD pazarı bu alanda ciddi satın almalara konu olurken, Hindistan'da ise ciddi bir rekabet göze çarpıyor. Geçmiş yıllarda Bigbasket ve Grofers gibi Hindistan merkezli girişimler büyük gruplar tarafından satın alınırken, Hindistan'daki rekabette Ola Cabs gibi girişimler ise pazardan çekilmek durumunda kalmıştı.

Tüm bu şirketlere ilgi gösteren firmaların ise genellikle çok büyük yabancı gruplar olması da büyük bir önem teşkil ediyor. Ancak pazarlardaki rekabet de göze çarpan en büyük faktörlerden ve elbette yatırımcıların ilgiyle takip etmesi gereken detaylardan.

Getir'in kullanıcının hayatına kattığı değer

Getir pazarın ilk oyuncusu olarak büyük başarı elde etti. Geleneksel yöntemlere ve online modellere rakip olarak kendi 10 dakikada teslimat kozunu kullanan Getir hiç şüphesiz pazarın hakimi konumunda. Ancak bir diğer gerçek ise 2019 yılında pazarın iyice kızışacağı. Çünkü YemekSepeti de son olarak Getir'e Banabi markasıyla rakip olacağı ortaya çıktı. Ayrıca Migros'un da Migros Hemen adlı servisiyle pazara giriş yapacak olması, yakın gelecekte Getir'in bu tabloyu güncellemesine sebep olacak.

Hali hazırda Getir 10 dakikada teslimat ile iddialı bir konumda yer alırken, gelecek rakiplerin süre rekabeti de müşterilerin lehine olacak. Nazım Salur'un da Webrazzi E-Ticaret 2019'da yaptığı konuşmada yeni rakibi YemekSepeti'ne 5 dakikada teslimatı hedeflemelerini önermesi de bu anlamda ciddi bir mesaj içeriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.