11.11'de 75 bin ürün satılan bir e-ticaret kampanyasının süreçleri

11.11'de 75 bin ürün satılan bir e-ticaret kampanyasının süreçleri

2019’un ilk Webrazzi konferansı  Webrazzi E-Ticaret 2019'da İnveon'un kurucu ortağı ve CEO'su Yomi Kastro ve Watsons E-Ticaret Grup Müdürü Şervan Adar Avşar ile perakende e-ticarete dönüşürken en başarılı uygulamalar konuşuldu.

Watsons'a e-ticaret operasyonlarında alt yapı ve katkı sağlayan İnveon, 11.11 kampanyasının detaylarını paylaştı. İnveon'un kurucu ortağı ve CEO'su Yomi Kastro ve Watsons E-Ticaret Grup Müdürü Şervan Adar Avşar'ın gerçekleştirdiği sunumda 2019'da e-ticaret alanında öne çıkan dört ana temaya da değinildi. Bu kapsamda e-ihracat, dijital destekli offline ciro, gerçek zamanlı yaşayan kampanyalar ve sadakata değinen ikili 11.11 kampanyasının başarı hikayesini izleyicilerle paylaştı.

Dijital destekli offline cironun önemine de dikkat çeken Yomi Kastro, eskiden bu alanda perakende KPI'ının sanal pos olduğunu hatırlattı. Ardından son iki yıldır bu konuda yapılan yeni araştırma ve perspektifleri paylaşan Kastro, mağazaya girenlerin yüzde 87'sinin markayı önceden araştırdığını, yüzde 70'nin arkadaşlarına sorduğunu ve mağaza cirosunun yüzde 56'sının dijital etkisiyle gerçekleştiğini söyledi. Bu noktada önce mobil yaklaşımın, omnichannel deneyimin ve bütünsel performans pazalamanın önemi vurgulandı.

Sunumda gerçek zamanlı kampanyaların önemine de dikkat çeken Kastro ve Avşar, 11.11 kampanyasındaki detayları paylaştı.

11.11'e hazırlığın 3 aşaması

Hazırlık aşamasını üçe böldüklerini ifade eden Avşar, ticari hazırlık, teknik hazırlık ve dinamik iletişim aşamalarından bahsetti. Ticari hazırlık aşamasında indirimler, tedarik anlaşmaları ve özel hediye ürünler üzerinde çalıştıklarını söyleyen Avşar, lojistik hazırlığı aşamasında en kötü ihtimalle 6 gün içinde teslimat yapabileceklerine karar verdilerini belirtti.

Teknik hazırlık aşamasını aktaran Kastro ise stres testleri ve optimizasyonlar gerçekleştirdiklerini belirtti. Aynı zamanda kampanya esnasında ekiplerin vardiya ve görev alanlarının da önceden planladığını ifade etti.

Son olarak dinamik iletişim aşamasını ele alan Avşar, iletişim planını önceden planladıklarını fakat buna ek olarak gerçek zamanlı olarak viral etki yaratmak unsurlar üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Veriler ışında anında aksiyon aldıklarını belirten Avşar, bu aşamada faaliyet gösterilen mecraların esnek mecralar olmasına önem verildiğini de ekledi.

Watsons'ın 11.11 kampanyasının bir karikatürle başlatıldığını belirten Avşar, kampanyayı dönüşüm KPI'ları  ve veri takibi odağında şekillendirmeye devam ettiklerini ifade etti. Bu noktada kaç adet bildirim mesajı gönderileceği, tasarımların ve sosyal medya içeriklerinin kapsamının şekillendiğini de ekledi. Süreçte anlık olarak tasarım yapıldığını ifade eden Avşar, sosyal medya tarafında planlanan 20 içerikten 100 içeriğe kadar çıkıldığını söyledi.

Avşar, kampanya kapsamında Influencer Marketing kullandıklarını belirterek Influencer iletişiminin de dinamik olduğunu aktardı. Buna göre Influencerlar'a saatler ve içerikle ilgili bilgi vermediklerini söyleyen Avşar, bu kararı anlık olarak verdiklerini belirtti. Süreçte fazladan 2 Influencer ile daha çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Kampanya bittikten sonra teslimat sürecine kadar iletişimi devam ettirdiklerini ifade eden Avşar, bu noktada da Influencer Marketing'den faydalandıklarını belirtti. Kampanya sonucunda 75 bin ürün satıldığını aktaran Kastro, saniyede 12 ürün satışına şahit olduklarını da belirtti. Kastro, dönüşüm oranının yüzde 13'te seyrettiğini de sözlerine ekledi. Avşar ise kampanyayı gerçekleştiren Watsons'ın diğer ülkelerdeki operasyonları arasında Watsons Türkiye'nin birinciliğe yerleştiğini ifade etti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.