Sevgililer Günü e-ticareti nasıl etkiliyor?

Sevgililer Günü e-ticareti nasıl etkiliyor?

Her yıl dünya genelinde Sevgililer Günü dönemindeki hediye alışkanlıklarını araştıran Mastercard, 2018'in anket sonuçlarını açıkladı. Yapılan ankete göre, online alışveriş, hızı ve güvenilirliği ile yüzde 76 oranında artış gösterirken, 14 Şubat günü Sevgililer Günü hediyesini son dakika alanların sayısının da arttığı gözlemleniyor.

Sevgililer Günü alışverişlerinin bir haritasını çıkarmak amacıyla Mastercard’ın dünya genelinde yürüttüğü ve Türkiye’yi de kapsayan bu araştırmada, son üç yıldır 11-14 Şubat tarihlerinde kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kartlarla yapılan alışverişleri incelendi. Araştırma, online alışverişin her geçen gün hızla arttırdığını ortaya koyarken, Sevgililer Günü olan 14 Şubat’ta hediyelerini alan son dakikacıların sayısında da dikkate değer bir artış olduğunu gösteriyor.

Araştırma sonuçlarına göre, 2018’de Sevgililer Günü’nde yapılan son dakika hediye alışveriş oranı yüzde 30’a yükselirken, online alışverişin  2016'dan 2018’e gelindiğinde yüzde 76 oranında arttığı gözlemlendi. Mastercard, Sevgililer Günü’nde son dakika alışverişinde görülen bu artışın sebebinin online alışverişin hızlı ve rahat olması, fiziki alışverişe göre daha fazla seçeneğe anında ulaşma imkanı sunması ve aynı gün teslimat seçeneğinin öne çıkması olduğunu belirtti.

Sevgililer en çok ne hediye alıyor?

Mastercard’ın araştırmasına göre, sevgililer, son dakikaya kalsa bile klasik hediyeleri tercih etmiyor. Araştırma sonuçlarına göre gül gibi klasik çiçek alışverişlerii toplam Sevgililer Günü hediyeleri arasında sadece yüzde 7 paya sahip. Bunun yanı sıra takı ve mücevher alışverişlerinde yüzde 8 düşüş yaşandığını da ekleyelim. Sonuçlara göre sevgililer bu tarz standart hediyeleri tercih etmek yerine artık daha çok sevdikleri kişinin ilgi alanlarına yönelik kitap ve müzik albümü hediye ediyor. 2016’dan 2018’e gelindiğinde bu tarz hediye alımlarında yüzde 46'lık bir artış olduğu görüldüğünü belirtmekte fayda var.

Deneyim ön planda

Araştırmaya göre sevgililer, bu özel günde en çok "deneyim" hediye etmeyi tercih ediyor. Bu noktada sevgililerin maddi değeri olan bir hediye almak yerine romantik bir kaçamak yapmayı tercih ettiğini söyleyebiliriz. Araştırma sonuçlarına göre Sevgililer Günü için yapılan otel rezervasyonlarında yüzde 9'luk bir artış görülürken, seyahat harcamalarında da yüzde 42'lik artış gözlemleniyor. Bu da bizlere Y kuşağının deneyime verdiği çok önemi bir kez daha gösteriyor.

Temassız teknolojiye ilgi artıyor

2016’dan 2018’e gelindiğinde temassız kartlarla yapılan işlem sayısında da artış görülüyor. Araştırma sonuçlarına göre temassız kartlarla yapılan işlem sayısı yüzde 193 artış gösterirken, temassız işlemlerin değeri yüzde 229 oranında artıyor. 114 ülkede 9 milyondan fazla noktada temassız işlem yapılabildiğini dile getiren Mastercard bu artışı şaşırtıcı bulmadıklarını beliriyor ve  temassız teknolojinin günlük hayatımıza giderek daha fazla entegre olacağını ekliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.