9 maddeyle Türkiye'nin dijital dünyası

We Are Social ve HootSuite, her yıl olduğu gibi bu yıl da Küresel Dijital Raporu'nu yayınladı. 230'dan fazla raporun derlenerek oluşturulduğu bu geniş kapsamlı raporda 200'den fazla ülkenin dijital verilerine yer verildi. 77 sayfalık Türkiye raporunda ise Yıllık Dijital Büyüme, Cihaz Kullanımı, İçerik Yayın Aktiviteleri ve Internet Kullanımı başlıklarına yer verildi.

Türkiye'de 52 milyon aktif sosyal medya kullanıcısı bulunuyor

Rapora göre toplam nüfusun 82.44 milyon olan Türkiye'de yüzde 93 oranında 76.34 milyon mobil abonelik bulunuyor. 59.36 milyon internet kullanıcısının penetrasyon oranı ise yüzde 72 olarak öne çıkıyor. Rapora göre Türkiye'de 52 milyon aktif sosyal medya kullanıcı bulunuyor, bu kullanıcıların 44 milyonu ise mobil sosyal medya kullanıcısı olarak konumlanıyor.

Türkiye'nin yıllık dijital büyüme oranlarına bakıldığında toplam nüfusa yüzde 1.4'lük bir artışla 1 milyon kullanıcı eklendiği görülüyor. Mobil aboneliklerin yüzde 3.9 ile 3 milyon artış gösterdiği Türkiye'de internet kullanıcıları yüzde 9.3 işe 5 milyonluk bir büyüme kaydediyor. Aktif sosyal medya kullanıcılarının ise yüzde 2 ile 1 milyonluk bir artış gösterdiğini de ekleyelim.

Kullanıcıların yüzde 84'ü her gün internete giriyor

Raporda Türkiye'deki kullanıcıların kişisel nedenlerle interneti kullanma sıklığına da yer veriliyor. Buna göre Türkiye'deki kullanıcıların yüzde 84'ü interneti her gün kullanırken, yüzde 12'si en azından haftada bir kez kullanıyor. İnterneti ayda en az bir kere ve ayda bir kereden daha az kullananlar ise yüzde 2'lik kesimde kalıyor.

Yaklaşık 2 kişiden 1'i reklam aracı kullanıyor

Türkiye'de internet teknolojilerinin kullanımına baktığımızda ise yüzde 46 ile ilk sırada reklam engelleme araçlarının yer alması dikkat çekiyor. Sesli aramaların veya sesli komutların yüzde 44 ile ilk sırada yer aldığını görüyoruz. Yüzde 35 oranıyla VPN kullanımı üçüncü sırada yer alırken, Uber ve BiTaksi gibi araç çağırma hizmetleri yüzde 12 ile son sırada yer alıyor.

Her 3 kullanıcıdan 1'i canlı oyun takip ediyor

Raporda yer alan içerik yayın aktivitelerine baktığımızda Türkiye'deki kullanıcıların yüzde 96'sının çevrimiçi videolar izlediğini, yüzde 43'ünün ise TV içeriklerini internet üzerinden izlediğini görüyoruz. Kullancıların yüzde 36'sının internette canlı yayınlanan oyunları oynaması dikkat çekerken, yüzde 27'si başkalarının  oyun oynadığı canlı yayınları izlemeyi tercih ediyor. Yüzde 16'lık bir kesimin ise e-spor ve turnuva izlediğini belirtelim.

E-ticarette oyun kategorisi yüzde 12 büyüdü

E-ticaret kategorilerinde harcanan paranın yıllık değişimlerinin de ele alındığı raporda yüzde 12 artış ile oyunlar ilk sıraya oturuyor. Yüzde 9.7'lik artış ile seyahat kategorisi ikinci sıraya otururken yüzde 4.5'lik artışıyla dijital müzik üçüncü sırada yer alıyor. Moda ve güzellik kategorisiyle Mobilya ve elektronik ev aletleri kategorisinde ise yüzde 2'lik bir artış görülüyor.

Her iki kişiden birisi e-ticaretten alışveriş yaptı

Tüketim ürünleri özelinde Türkiye'deki e-ticaret pazarına baktığımızda ise rapora göre yıldan yıla yüzde 2.6 büyüme ile 39.30 milyon kullanıcının e-ticaret üzerinden tüketim ürünü satın aldığını görüyoruz. Raporda toplam nüfusa oranla tüketim ürünlerine yönelik e-ticaretin kullanım yaygınlığı yüzde 48 olarak öne çıkıyor. Rapora göre e-Ticaret pazarındaki tüketim ürünlerinin değeri ise 5.955 milyar dolar. Bu değerin yüzde 1.4 büyüme gösterdiğini de ekleyelim. Tüketim ürünleri e-ticaretten kullanıcı başına yıllık gelir ise ortalama 152 dolar. Bu oranın yıldan yıla yüzde 1.1 düşüş yaşadığını da belirtelim.

Türkiye'de en aktif sosyal medya platformu: YouTube

Rapora göre Türkiye'deki en aktif sosyal medya platformu yüzde 92 oranıyla Youtube. YouTube ise yüzde 84 ile Instagram, yüzde 83 ile Whatsapp ve yüzde 82 ile Facebook takip ediyor. Diğer sosyal ağlar ve Twitter arasındaki kullanım farkı ise dikkat çekiyor.

Facebook ve Snapchat kayıpta

Raporda Türkiye'deki sosyal medya reklamlarının hedef kitlesinin çeyrek başına büyüme oranları da dikkat çekiyor. En fazla büyümeyi yüzde 5.8 ile kayıtlı üyelikler üzerinden LinkedIn hedef kitlesi gösteriyor. Aylık aktif kullanıcılar bakımında en fazla büyüme ise yüzde 2.7 ile Instagram'a ait. Aylık aktif kullanıcı kapsamında Snapchat hedef kitlesi yüzde 26'lık bir düşüş gösterirken, Facebook yüzde 2.3'lük bir düşüş gösteriyor. Twitter'ın yüzde 1.9'luk bir büyüme gösterdiğini de ekleyelim.

Küresel Dijital Raporu kapsamında Türkiye ile ilgili daha detaylı veri ve analizlere ulaşmak istiyorsanız sunumun tamamına aşağıdan erişebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.