Marlboro'nun sahibi Altria Group elektronik sigara girişimi Juul Labs'e 12.8 milyar dolar yatırım yaptı

Marlboro'nun sahibi Altria Group elektronik sigara girişimi Juul Labs'e 12.8 milyar dolar yatırım yaptı

Sigara ve tütün alanında faaliyet gösteren, Philip Morris ve Marlboro markalarının sahibi olan Altria Group, elektronik sigara girişimi Juul Labs'e ciddi bir yatırım gerçekleştirdi. Resmi olarak açıklanan yatırıma göre, Altria Group girişime yüzde 35 hisse karşılığında 12.8 milyar dolar nakit ödeme yaptı.

Tütün konusunda ABD'nin en büyük şirketlerinden birisi olan Altria Group'un bu yatırımı, aslında rakibe gerçekleştirilmiş bir yatırım. Çünkü elektronik sigaralar tam olarak tütün ürünlerinin ve bildiğimiz sigaranın en büyük alternatifi olarak görülüyor. Bu anlamda Juul Labs'in yatırıma şüpheyle yaklaştığı da bir gerçek. Bu yüzden yapılan anlaşmaya Altria'nın şirket içinde en fazla yüzde 35 hisseye sahip olabileceğine dair bir madde eklenmiş.

"Yatırım teklifine şüpheyle yaklaştık"

Juul Labs CEO'su Kevin Burns, yaptığı açıklamalarda teklife ilk etapta kendilerinin de şüpheyle yaklaştığını ama sonrasında bu stratejik ortaklığı kabul ettiklerini dile getirdi. Altria Group, sigara konusunda gerçekleşen dönüşüme erken bir önlem alarak elektronik sigara konusunda bilinen ve değerli markalardan birisinden önemli bir hisse payı elde etmiş oldu. Bunun yanı sıra, Altria Group, Juul Labs'i elektronik sigaralarının yayılması konusunda da destek verecek. 230 binden fazla noktada perakende gücü bulunan şirketin, satış ekiplerini ve dağıtım gücünü Juul Labs için kullanması öngörülüyor.

Juul Labs'in gelecek vizyonu, sigara içen yetişkinleri tütün ürününden elektronik sigaraya yönlendirmek olarak açıklanıyor. Dolayısıyla Altria Group'un yaptığı yatırım bu anlamda oldukça önemli bir yatırım. Bununla birlikte henüz daha geçtiğimiz hafta İsveç'in 2025 yılından itibaren sigarayı ve tütünlü ürünlerin tamamını ülkede yasaklama kararı aldığını belirtelim.

Sigaraların yerini alma konusunda elektronik sigaraların önemli bir pazar payı kazandığı tahmin edilirken, ülkemizde ise elektronik sigaraların yoğun şekilde satışının yapılması ve bu satışların yasak olduğu biliniyor. Yasağa rağmen sigara kadar zararlı elektronik sigara ürünlerinin de internet üzerinden satışlarının yapılmaya maalesef devam ettiğini belirtelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.