Black Mirror evrenini hatırlatan girişim: OrCam MyMe

Black Mirror evrenini hatırlatan girişim: OrCam MyMe

Bir görsel yapay zeka şirketi olan OrCam, ilişkilerinizi gözetlemesi için giyilebilir bir kamera üretiyor. Zaman yönetimi yapmakta zorlananlar için üretilen kameranın, tüm sosyal ilişkileriniz hakkında bilgi sahibi olacağını söylemek mümkün.

İki gün önce Kickstarter’da yerini alan OrCam MyMe’ın, 2019’da piyasaya sürülmesi bekleniyor. OrCam kurucu ortağı Amnon Shashua ise MyMe’i Sosyal ilişkiler için Fitbit olarak tanımlıyor. Fikrin çıkış noktasına baktığımızda,  görme engelli kişilerin dünyayı algılamasına yardımcı olan Orcam’ın ilk versiyonunu görüyoruz. Ancak şirket, ilk versiyonun kullanış amacının aksine, bu ürünü herkesin ilgisine sunmayı hedefliyor.

Şimdiye kadar Kickstarter’daki 39 bin 800 dolar hedefini geçerek 82 bin 106 dolarlık destek toplayan OrCam MyMe yakın zamanda Black Mirror evrenini günümüze taşıyabilir.

Kullanıcılar bu giyilebilen geniş açılı kamerayı, giysilerine tutturarak telefonlarıyla eşleştirebilecek. Böylece her anın fotoğrafını çeken kamera, fotoğraflardaki yüzleri sosyal ağlardaki bağlantılarınızla veya daha önceki MyMe fotoğraflarıyla eşleştirebilecek. Kiminle tanıştığınızı öğrendikten sonra ise bu kişinin ismini size telefonunuzda gösterebilecek.

Bu noktada OrCam MyMe’ın sadece bir hatırlatıcı olarak konumlanmadığını söylemekte fayda var. Kamera, belli bir süre boyunca kullanıldıktan sonra arkadaşlarınızla, iş arkadaşlarınızla ve neredeyse tüm insanlarla olan ilişkilerinizi ölçümleyebiliyor.

399 dolara satışa çıkacak olan OrCam MyMe’nin Kickstarter destekçileri için 199 dolardan satılacağını söyleyelim. Şimdiden 389 potansiyel alıcısı bulunan MyMe’nin akıllara Nametag’i getirdiğini söyleyebiliriz. 2014 yılında Google Glass için ortaya çıkarılan yüz tanıma uygulaması Nametag, nihayetinde Google Glass gibi başarıya ulaşamamıştı.

Ancak MyMe’nin Google Glass’tan farkının, vloglamanın ve video aramaların ötesinde vadettiği özellikler olduğu söylenebilir. Yüzlerle isimleri eşleştirebilen kamera, sosyal medya ve manuel etiketleme dışında isimliklerden ve kartvizitlerden de isim çekebilecek. Etiketler kullanarak insanları gruplamanızı sağlayan yazılımın, konuşmalarınız hakkın notlar alacağını veya kişilerin son sosyal medya paylaşımını görebileceğini de belirtelim.

Bu detaylarla birlikte siz de hatıraların izlenebildiği o Black Mirror bölümüne gitmediniz mi? Üstelik OrCam MyMe’nin özellikleri hala bitmedi.

MyMe, biraz önce saydığımız verileri toplayarak kullanıcıların hangi belli gruplarla veya bireylerle ne kadar vakit geçirdiğini analiz ediyor. Sonuçta bu araç size ailenizden daha çok iş arkadaşlarınızla görüştüğünüzü ya da uzun süredir görüşmediğiniz bir arkadaşınız olduğunu söyleyebilecek.

Hatta bunun ötesinde insanlar ve ekranlara söz konusu olduğunda hangisine daha fazla baktığınızı da ortaya çıkarabilecek. Bu noktada muhtemelen size ekrana daha az bakmanız gerektiğini söyleyen bir başka ekrana bakacaksınız.

Şimdiye kadar FitBit benzeri araçlarla size su içmeniz, koşmanız veya adım atmanız önerilirken bundan sonra yapay zeka analiziyle sosyal ilişkilerinizi yönetmeniz de söz konusu olabilir. Bana kalırsa siz şimdiden yapılacaklar Listenize arkadaşlarla kahve içmeyi de ekleyin.

Tahmin edebileceğiniz gibi ProductHunt’ta ürünle ilgili yapılan ilk yorumlar, bu üründe kişisel hayatın gizliliğine yer olmadığını belirtiyordu. Şirket, bu konuda yöneltilen tüm soruları ise görüntülerin bir bulut depolama alanı yerine sadece kamerada veya telefonda tutulmasıyla bertaraf ettiğini düşünüyor. Aynı zamanda kameranın yeni bir kişi görmediği sürece kayıt yapmadığını da ekleyelim.

Yine de Myme kullanan biriyle sohbet etme fikri şu an için bana sıcak gelmiyor. Sanki geleceğe doğru yaptığımız bu yolculuk günden güne iletişim şeklimizi değiştirirken tüm toplumları da yavaş yavaş yozlaştırıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.