Wirecard CEO'su Dündar Özdemir: Fintech doğudan yükseliyor

Wirecard CEO'su Dündar Özdemir: Fintech doğudan yükseliyor

Wirecard CEO'su Dündar Özdemir, Webrazzi Fintech 2018'de Alternatif Ödeme Yöntemler ile Fark Yaratmak başlıklı konuşmasında elektronik para kuruluşlarıyla ilgili örnek ve istatistikler paylaştı.

Konuşmasına başlarken Fintech girişimi Wirecard'dan kısaca bahseden Özdemir, 1999 kurulan şirketin Almanya'nın Münih kentinden 5 kıtaya 24 ülkeye hizmet verdiğini belirtti. Şirketin yüzde 94'ünün Frankfurt borsasında işlem gördüğünü ifade eden Özdemir, şirketin değerinin 24.1 milyar doları bulduğunu da sözlerine ekledi. Almanya'nın en büyük finansal kuruluşunun bir banka değil fintech girişim olan Wirecard olmasına da dikkat çekti.

Fintechler için D-Commerce Fırsatları

Konuşmasında e-ticareti, Fintechlerin  var olma sebebi olarak tanımlayan Özdemir, bu ilişkiyi bir üst noktaya taşıyan D-commerce tanımına dikkat çekti. Özdemir, Digital Commerce'de ödeme yönteminin yanı sıra verilen hizmet ve ürünün de dijital olduğunu vurguladı. Digital Commerce kapsamında mobilden alınan oyun ve ürünlere örnek veren Özdemir, Spotify aboneliğinden Muud uygulamasına, Fal ve Astroloji uygulamalarından LOL ve Twitch'e kadar geniş bir aralıkta örnekler paylaştı.

D-Commerce kavramının Fintechler için bir potansiyel olduğunu ifade eden Özdemir, bu alanda fark yaratan şeyin ürünün anlık olarak verilmesi ve anlık olarak geri alınabilmesi olduğunu sözlerine ekledi. Buradan kullandıkça öde ve abonelik modellerinin doğduğunu da belirtti.

Türkiye'de oyun pazarı

Mobil ödemedeki büyümeye de dikkat çeken Özdemir, mobil ödemenin 2017'de yıldan yıla büyümesinin yüzde 39, 2018'de ise yüzde 37 oranında olduğunu aktardı. Bu büyümede Apple'ın ve oyun sektörünün önemini vurgulayan Özdemir, oyun ve E-spor sektörünün güncel rakamlarını da paylaştı. Türkiye'de oyun pazarının  750 milyon dolara ulaştığını ifade eden Özdemir,  önümüzdeki sene bu rakamın 1 milyarı bulacağını belirtti.

Oyun pazarını artık sadece oyunu satın alan ve oynayan kişilerin şekillendirmediğine dikkat çeken Özdemir bu konuda ciddi bir izleyici kitlesi olduğunu ifade etti. Bu anlamda bir oyundan örnek veren Özdemir, oyunun 10 milyon oyuncusu olduğunu ancak 200 milyon izleyicisi bulunduğunu belirtti.

Türkiye'de futbol klüplerinin 50 bin taraftar ile 55 milyon dolara ulaşabildiğini ifade eden klüplerin dijitalleşme örneklerini de paylaştı. Bu kapsamda Beşiktaş'ın etkileşim odaklı taraftar uygulamasına değinen Özdemir, uygulamada elektronik para ve mobil ödeme yöntemlerinin kullanıldığını ifade etti.

Fintech Çin'de Yükseliyor

"Fintech doğudan yükseliyor"sözleriyle Çin'deki güncel rakamları paylaşan Özdemir, Çin'i Fintech konusunda bir ülke açısından gelebilecek son nokta olarak tanımladı. Bu kapsamda ABD, Çin ve Avrupa'nın mobil ödeme rakamlarını paylaşan Özdemir, şu an ikinci sırada yer alan Çin'in mobil ödeme ve büyüme oranlarına dikkat çekti.

Alipay ve WeChat payin geliştirdiği müşteri bağlılığını vurgulayan Özdemir, QR kod ile sokak satıcıları dahil her yerde ödeme yapılabildiğini söyledi. Aynı zamanda Çinli turistlerin de harcama oranlarının yüksek olduğunu belirten Özdemir, AB'nin Çinli turistler için yatırım yaptığını ifade etti. Bu kapsamda AB'de Alipay ödemesi kabul edilebilecek.

42,5 milyar Çinli'nin AB'ye geldiğini belirten Özdemir,  Çinli turistlerin sadece 400 binin Türkiye'ye geldiğini de sözlerine ekledi. Özdemir, bu kapsamda WEehat ve Alipay ödemelerinin ülkemizde geçerli olmasının önemini de vurguladı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.