Yeni editöre sahip WordPress 5.0 yayınlandı

Web dünyasının en popüler içerik yönetim sistemi WordPress, Küba'lı caz sanatçısı Bebo Valdés onuruna “Bebo” adını verdiği 5.versiyonunu yayınladı. Yeni varsayılan tema “Yirmi Ondokuz” ile beraber gelen Wordpress 5.0’ın getirdiği en önemli yenilik ise yeni editörü oldu.

Büyük yenilikler içeren editör tarafı artık blok tabanlı çalışıyor. Blok tabanlı editörde multimedya, text, alıntı gibi her bir içerik kendi bloğunda yer alıyor. Daha akıcı bir düzenleme deneyimi sunan yeni editör eski içeriklerinizin görünümünü etkilemeyecek, sadece blok tabanlı yapısı sayesinde kullanıcılarına daha esnek bir içerik yaratım deneyimi sunacak.

Halihazırda bir çok blok yapısı barındıran versiyon ilerleyen zamanlarda açık kaynak ekosistemin katkılarıyla daha fazla blok tipine de sahip olacak.

Klasik editör hala kullanılabiliyor

WordPress 5.0'a geçip eski editörü kullanmak isteyenler için klasik editör eklenti olarak sunuluyor. WordPress yaptığı açıklamada klasik editöre 2021 yılına kadar destek vereceklerini açıkladı. Ayrıca WordPress ekibi, güncelleştirme sonrası yeni editör ile sorun yaşayan kullanıcıların klasik editör kullanmasını öneriyor.

Varsayılan yeni tema "Yirmi Ondokuz"

WordPress 5.0 versiyonu ile yeni varsayılan tema Yirmi Ondokuz’u da tanıtmış oldu. Çok çeşitli amaçlar için kullanılabilir hale getirilen tema daha modern bir tasarıma sahip ve blok tabanlı yeni editöre tam uyumluluk ile geliyor. Bir çok WordPress kullanıcısının sorunu olan yavaş yüklenme problemini hafifletmek için ise sistem fontlarını kullanıyor.

Yeni versiyon geliştirilirken yazılım geliştiricileri de düşünülmüş. Geliştirme esnasında yapılacak değişikliklerin içerik yapısını değiştirmesi önlenmiş. Ayrıca versiyon 5.0, önemli güvenlik geliştirmeleri ve REST API tarafında güncelleştirmeler içeriyor.

Editör alanında büyük yenilikler içeren yeni temaya sahip WordPress 5.0’ı Wordpress.org/download adresinden indirebilir, var olan WordPress sitelerinizi güncellemeler bölümünden güncelleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.