Netflix, karşılaştığı engelleri atlatabilirse 2019'da Friends'i yayınlamak istiyor

Dizinin yayın haklarına sahip olan WarnerMedia, diziyi gelecek dönemde açmayı planladığı kendi platformunda yayınlamak isteyebilir.
Netflix, karşılaştığı engelleri atlatabilirse 2019'da Friends'i yayınlamak istiyor

14 yıldır televizyonda olmayan bir dizi için herhangi bir dijital yayın platformunun ne kadar ödeyeceğini merak ediyorsanız, kimi zaman sadece fikri ortaya atıp Netflix'ten gelecek olan teklifi beklemeniz yeterli olabiliyor. 1994 ve 2004 yılları arasında yayınlanan ve birçok kişinin en sevdiği dizilerden biri olan zirvedeki yerini koruyan Friends'in dijital platformlarda yayınlanacağı haberlerinden sonra Netflix'ten gelen teklif de 100 milyon dolar olarak açıklandı.

Ancak hikayenin bundan biraz daha karışık olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Bu karmaşanın nedenini öğrenmek için ise anlaşmanın şartlarını ve hikayenin geçmişini bilme zorunluluğu doğuyor.

Dün Wall Street Journal'da yayınlanan habere göre, AT&T'nin bünyesinde yer alan ve Friends'in yayın haklarının sahibi olan WarnerMedia, Netflix'e ekstra yayın hakkı tanıyan ve 2019'dan itibaren tüm 10 sezonun yayınlanacağına dair hazırlanan anlaşmayı uzattı. Bu anlaşmaya göre WarnerMedia diziyi kendi yayın platformunda yayınlamak isterse gelecek dönemde bunu isteme hakkına sahip olacak. New York Times'ın haberine göre ise Netflix 100 milyon doları sadece önümüzdeki sene Friends'i yayınlamak için ödeyecek.

Diğer platformlar da Friends'in peşinde

Netflix'in Friends'i yayınlamak isteyen tek dijital yayın platformu olmadığını da belirtelim. Disney, Fox, NBCUniversal ve daha birçok ortağın sahip olduğu Hulu ve hatta henüz bir dijital yayın servisi olmayan, ancak önümüzdeki sene lansmanı yapılacağı düşünülen Apple bile Friends'i kendi yayınlamak istiyor. Hulu ise bu kapsamda 30 milyon dolar ödemeyi teklif ediyor ki böyle bir durumda Netflix'te yayınlanması daha olası görünüyor.

Yukarıdaki detaylara baktığımızda asıl sorunun Friends için ödenecek meblağ olmadığını söylemek mümkün. Dijital yayın platformları tarafından baktığımızda, tüm bu ödemeye ve artan beklentiye rağmen WarnerMedia'nın gelecek dönemde yakında kullanıma açılacak olan kendi yayın platformunda diziyi yayınlama ihtimali akıllara takılıyor. Ancak WarnerMedia, Friends için özel haklar isteyip istemediğine ya da paylaşmaya istekli olup olmayacağına henüz karar vermedi. Eğer böyle bir talepte bulunursa Friends'i 2019'da Netflix'te izleyebilir miyiz, bekleyip göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.