2018 Türkiye Kullanıcı Deneyimi (UX) Pazarı Araştırmasının sonuçları açıklandı

2018 Türkiye Kullanıcı Deneyimi (UX) Pazarı Araştırmasının sonuçları açıklandı

Bağımsız araştırma şirketi Curiocity’nin rehberliğinde SHERPA tarafından bu yıl ikincisi online olarak gerçekleştirilen Türkiye Kullanıcı Deneyimi (UX) Pazarı Araştırması'nın sonuçları açıklandı.

Araştırma, kullanıcı deneyimi hizmetlerinin daha verimli hale getirilebilmesine zemin oluşturacak farklı sektör ve alanlardaki verileri temin etmek için gerçekleştirildi. Bu araştırma sayesinde kullanıcı deneyiminin Türkiye pazarındaki değeri ve konumunun belirlendiğini de belirtelim.

2018 yılının üçüncü çeyreğinde bilgi teknolojilerinden perakendeye finans sektöründen sigorta, otomotiv ve turizme kadar 13 farklı sektörde, 303 kurumsal firma arasında, ağırlıklı olarak C Level ve Ürün & Servis birim yöneticileriyle gerçekleştirilen kullanıcı deneyimi araştırmasına göre kurum içindeki UX ekiplerinin yaygınlaştığı ortaya çıktı.

Kurum içindeki UX ekipleri artış gösteriyor

Rapora göre 2017 yılına kıyasla, 2018 yılında kurumların dışarıdan hizmet alma oranları düşerken; UX süreçlerini kurum içindeki profesyonellerle yürütme oranları arttığı gözlemleniyor. Kurumların yüzde 33'ünün UX süreçlerini kurum içi UX ekibiyle  yürütmesi dikkat çekerken, kurumların, hizmetin tamamını dışarıdan alma oranlarının ise yüzde 6 oranında olduğu görülüyor.

Bu noktada kurum içi ekiplerde UX uzmanlarının artış gösterdiğini de belirtelim. 2017 yılında kurum içindeki UX ekipleri çoğunlukla tasarım uzmanlarından oluşurken, 2018 yılında kullanıcı deneyimi uzmanlarının ekiplerin çoğunluğunu oluşturduğu görülüyor. SHERPA ise bu değişimi, UX’in kurumların kültürlerinde yer etmeye başladığının bir göstergesi olarak yorumluyor.

Kurumların UX sürecine bakıldığında ise tasarımda son kararın yüzde 53 oranında UX ekibi tarafından verildiği belirtiliyor. Rapora göre kurumlar, çalışanlarının UX alanında kendini geliştirmelerini desteklemek için yüzde 51 oranında çevrimiçi kaynak kullanıyor. Bu arada kurumların UX faaliyetlerini yüzde 33 ile en çok zorlandıkları konunun zaman yetersizliği olduğunu belirtelim.

Kurumların UX için ayırdığı bütçelerde artış yaşanıyor

Raporda bir önceki yıla kıyasla, kurumların yüzde 64'ünün UX tasarımı ve ölçümlemesi için ayırdığı bütçeyi arttırdığı görülüyor. Aynı şekilde yine bir önceki seneye kıyasla UX için ayrılan bütçenin artmasına karşın, katılımcıların yüzde 50’si 2018 yılında bütçenin yeterli olmadığını düşündüğünü söyleyelim.

Raporda kurumlar için sektördeki problemlerin değiştiği de vurgulanıyor. 2017 yılında kurumlar için en fazla öne çıkan problem bütçe yetersizliği olarak belirlenirken, 2018’de kurumların daha çok zaman ve alan bilgisi yetersizliğinden ötürü UX süreçlerinde problem yaşadığı belirtiliyor.

Detaylı raporu incelemek isterseniz www.sherpa.blog adresinden ücretsiz elde edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.