Türkiye İş Bankası'nın robotu Pepper, Webrazzi Developer 2018 sahnesinde tanıtıldı

Türkiye İş Bankası'nın robotu Pepper, Webrazzi Developer 2018 sahnesinde tanıtıldı

Bugün düzenlediğimiz Webrazzi Developer 2018 konferansımızın konuşmacıları arasında yer alan Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, dijital dönüşümün itici gücü olarak konumlandırdığı bankacılık teknolojileri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

İş hayatına yazılımcı olarak başladığını belirten Aran, 90'lı yıllarda internetin 2000'li yıllarda ise mobil teknolojilerin heyecan uyandırdığının altını çizdi. Günümüzde ise yapay zeka ve blockchain gibi alanların heyecan uyandırdığını belirten Aran, Türkiye İş Bankası'nın 95 yaşında olduğunu hatırlattı.

Bankacılığın değiştiğini ve İş Bankası olarak bu değişime ayak uydurmaları gerektiğinin de altını çizen Hakan Aran, Şangay ve Silikon Vadisi'nin ardından önümüzdeki yıl Londra'da da bir ofis açacaklarını iletti. Böylece 3 kıtada teknolojinin göbeğinde yer alacaklarını da paylaşan Aran, Türkiye İş Bankası'nı bir teknoloji şirketine dönüştürmeyi hedeflediklerini de paylaştı.

Yapılan bu yatırımları söz konusu değişimi bankanın tamamına yayılabilmesi için gerekli olduğunu da belirten Aran, tüm dünyadaki temek sorunun paraya erişim ve paranın dağıtımı olduğunu da belirtti. Gelir dağılımının daha dengeli bir hale gelebilmesi için bankaların arka plana geçmesi ve kendilerini bir API gibi konumlandırmaları gerektiğini de belirten Aran, gelecekte bankacılığın temel bir iş alanı olmayacağını da sözlerine ekledi.

Bankacılığın başka iş alanlarına karşımıza çıkacak bir sektöre dönüşebileceğini de ekleyen Aran, blockchain teknolojilerinin paranın tanımını değiştirmeye aday bir teknoloji olduğunu ileten Aran, blockchaini bir iş modeli olarak görmeleri gerektiğini de belirtti.

Bankaların artık parayı değil veriyi saklamayı hedeflediklerinin altını çizen Aran, İş Bankası'nın önümüzde 20 yıllık ihtiyacını düşünerek Atlas veri merkezi projesini hayata geçirdiklerini de belirtti. Yapay zeka destekli robotları olan Pepper'ı Webrazzi Developer 2018 sahnesinde ilk kez görücüye çıkaran İş Bankası, Pepper'ın İş Bankası şubelerinde müşterileri karşılayacağını belirtti.

Pepper İş Bankası şubelerinde çalışacak

Pepper'ın ve robotik teknolojilerin yeni bir geliştirme alanı olduğunun altını çizen Aran, Pepper'ın Türkiye İş Bankası’nın diyalog bankacılığı özelindeki kişisel asistanı olan Maxi ile entegre bir şekilde çalışabileceğini de belirtti. Regülasyonlar nedeniyle Pepper'ın pek çok özelliğini kapatmak zorunda kaldıklarını da ileten Aran, Pepper'ın şimdilik sadece belli alanlarda kullanılacağının altını çizdi.

Pazartesi gününden itibaren Türkiye İş Bankası'nın merkez şubesinde çalışmaya başlayacak olan Pepper, müşterileri karşılayacak. Müşterilere sıra numaralarını verecek olan Pepper, müşterilerin sıra beklemeleri durumlarında ise müşteriler ile sohbet edecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.