Daimler ve Bosch, robo-taxi projelerinin pilot uygulamasını San Jose'de gerçekleştirecek

Daimler ve Bosch, robo-taxi projelerinin pilot uygulamasını San Jose'de gerçekleştirecek

Mercedes'in çatı şirketi Daimler ve otomotiv yan sanayi devi Bosch,  ilk kez  geçtiğimiz Temmuz ayında robo-taksi projelerini duyursalar da,  projenin gerçekleştirecek lokasyonu bir sırdı. Stuttgart merkezli iki şirket, pilot uygulama için Silikon Vadisi'nde Apple'ın kalbi San Jose'yi seçtiklerini duyurdular. Pilot projenin önümüzdeki yılın ikinci yarısında hayata geçmesi bekleniyor.

San Jose yollarını kat edecek aracın ise otonom (Seviye 4 ve 5) bir Mercedes-Benz S-Class Sedan olması bekleniyor. Filo, 1 milyondan fazla nüfusu ile dikkat çeken bölgenin "seçili bir topluluğu" tarafından test edilecek.

Pilot uygulama elbette büyük bir değişimin sadece başlangıcı. Zira, proje ile Daimler Mobility Services tarafından işletilen araç paylaşım uygulaması car2go, araç çağırma uygulaması mytaxi ve insanlara farklı ulaşım seçenekleri için rezervasyon yapmalarını sağlayan bir kentsel ulaşım uygulaması olan Moveel gibi mobil hizmetlerin nasıl akıllıca bağlanabileceğini göstermek isteniyor. Pilot proje ile çok ve tam otomatik araçların birden fazla modlu bir ulaşım ağına nasıl entegre edilebileceği hakkında bilgi toplanması bekleniyor.

Nisan 2017'de Bosch ve Daimler, şehir sokaklarına çok sayıda  sürücüsüz araca yer vermek için güçlerini birleştireceklerini açıklamıştı. Bu ittifak ile iki şirket, şehir trafiğinde manevra yapabilecek araçlarda kullanılmak üzere bir sürüş sistemi geliştiriyorlar. İhtiyaç duydukları yapay zeka (AI) teknolojisine yönelik  tedarikçilerini de geçtiğimiz günlerde seçtiler.

Uzun yıllardır birlikte çalışan Bosch ve Daimler'in son yenilikçi projelerinden biri de geliştirdikleri otopark sistemi. Otopark işlemini destekleyen teknoloji park yeri bulma ve park etme işlemini insandan bağımsız olarak sağlıyor. Otonom araç, mobil uygulamadan aldığı komutlar ile kendisini park ediyor ya da çağrıldığında sürücüsünün ayağına kadar gelebiliyor.

"Automated Valet Parking" adını alan uygulama, geçtiğimiz yıl Stuttgart'taki Mercedes-Benz Müzesi'nin kapalı otoparkında test edilmeye başlanmıştı. Geçtiğimiz günlerde  Çin'de de görücü karşısına çıkan uygulama, Daimler'in 2014 yılında Pekin'de açtığı Mercedes-Benz Araştırma ve Geliştirme Çin Merkezi'nde test edilecek.

Mobilite, bağlanabilirlik, otonom araçlar... Otomotiv dünyası hızlı bir şekilde değişirken, gözümüzün önünde olup biten tüm bu yenilikler gerçekten çok heyecan verici. Otonom araç dünyasına yönelik yenilikler geldikçe, paylaşmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.