Hikaye tasarım uygulaması Unfold'un milyon dolarlık başarı hikayesi

Hikaye tasarım uygulaması Unfold'un milyon dolarlık başarı hikayesi

2016 yılından beri hayatımızda olan Instagram Hikayeler, hem kullanıcılar için hem de markalar için oldukça popüler bir içerik paylaşım yolu. Aslında Hikayelerin bu kadar ilgi görmesini sağlayan şey, geçiciliği olsa da bu durum kullanıcıları aynı anda hem havalı hem de spontan görünmeye itiyor. Özellikle pazarlama çalışmalarında Hikayelere yer veren markalar, günlük olarak eğlenceli ve güncel içerik üretmek durumunda. Üstelik bu içeriğin diğer sosyal ağlardaki kalıcı içerikler gibi kaliteli ve iletişim bütünlüğüne sahip olması gerekiyor.

Bu noktada size daha önce de bahsettiğimiz Instagram Hikayeler tasarım uygulaması Unfold, markaların günlük içerik ihtiyacına cevap veriyor. 2017 yılında Alfonso Cobo tarafından kurulan Unfold, ilk etapta tasarımcıların iPad üzerinden portfolyo oluşturması için tasarlandı. Ancak Cobo Instagram Hikayelerin gördüğü ilgiyi fark edince ürünün çalışma alanını değiştirmeye karar verdi. Üstelik o zamanlar Instagram Hikayeler bu kadar çok tasarım aracına da sahip değildi. Cobo bu durumu bir fırsat olarak gördü.

Başarılı UX özellikleriyle hikayeler hazırlamanızı sağlayan Unfold, sunduğu farklı hazır şablonlarla hikaye hazırlama sürecini oldukça kolaylaştırıyor. Ortaya sinematik anlamda daha başarılı işler çıkarmanıza imkan veren Unfold, ücretsiz versiyonunda 25 farklı şablon ve 5 yazı fontu sunuyor. Hazırladığınız içerikleri ister telefonunuza  indirerek Instagram'a yüklüyor, isterseniz doğrudan uygulama içinden paylaşabiliyorsunuz.

Esas olarak tasarımcılar için geliştirilen Unfold, Cobo, 1 milyon takipçisi bulunan Earth hesabını yöneten Andy McCune ile ortaklık yapana kadar dönüşümünü tamamlamıyor. Ekim 2017'de başlayan bu ortaklıkla uygulama, platformdaki Influencer kitlesinin ilgisine sunuluyor. Influencerların uygulamaya ilgi duymasıyla birlikte Unfold,  Instagram Hikaye tasarımı alanında en büyük girişimlerden birine dönüşüyor. 11 milyon takipçiye sahip olan Unfold, büyüme oranına bakıldığında günde yüz bin uygulama indirmesiyle de dikkat çekiyor. 12 kişilik bir ekipten oluşan Unfold'un 2018 yılında 2.6 milyon dolar gelir elde ettiğini de belirtelim. Üstelik girişim, tüm bu süreçte pazarlama için her hangi bir bütçe ayırmadı.

Buna rağmen Selena Gomez, Shay Mitchell ve Sergio Ramos gibi ünlülerin kullandığı Unfold, Topshop, Four Seasons, Interscope Records gibi markalar ve hatta Arsenal futbol takımı tarafından da tercih ediliyor. Bu arada uygulamanın İtalya, Çek Cumhuriyeti, Endonezya, Malezya ve Cobo'nun anavatanı İspanya dahil olmak üzere 12'ye yakın ülkede Apple app store'un 1 numarasına yükseldiğini söyleyelim. Unfold'un başarısı öyle bir noktaya etişmiş durumdaki Instagram dahi kulllanıcılara Hikayeler için uygulamayı öneriyor. Şimdiye kadar Unfold üzerinden 50 milyondan fazla Hikaye oluşturulduğunu da belirtelim.

Tüm bu gelişmelerin yanı sıra Unfold, Instagram Hikayeler için bir tasarım şirketine dönüşerek şirketini bir üst seviyeye taşıyor. Unfold for Brands adı altında hareket edecek olan bu yeni hizmet ile Cobo, lüks fitness şirketi Equinox için şirketin ilk özelleştirilmiş markalı Hikaye serisini yayına aldı. Equinox'un sosyal medya ekibi ve eğitimcilerinin bu 13 şablona Unfold'da kullanacakları  özel bir kod aracılığıyla erişebileceğini de belirtelim.

Equinox’un pazarlama yöneticisi Vimla Black Gupta, Unfold'un Instagram Hikayeler alanında hızlı ve katlanarak artan bir büyümeye sahip olduğunu belirterek, uygulamayı sosyal medya ekibi ve eğitmenler için daha fazla kaynak oluşturmak için kullanacaklarını belirtiyor. Dolayısıyla Gupta, bir hayli kalabalık olan Instagram Hikayeler'de kişiselleştirilmiş tasarımı ile farklılaşarak öne çıkmak istediklerini ifade ediyor.

Uygulama için de de satın alma seçenekleri bulunduran Unfold, aslında tamamen Cobo'nun tasarımlarıyla hayat buluyor. Şimdiye kadar Film Frames ve Clasico gibi serilerle öne çıkan Unfold, bu süreçte tek bir seri için 30 ile 40 arası farklı çizim yapıyor. Unfold ekibinin oylamasıyla bunlardan en iyi 15 tanesini bir seri olarak yayına alan Cobo, Equinox için de şablonları en baştan itibaren titizlikle ele aldığını söylüyor. Equinox'un şablonlarını şirketin spor salonlarının mimarisini ve iç mimarisini inceleyerek oluşturan Cobo, bunu fotoğraf  ve görsel alanlara yansıttığını belirtiyor.

Unfold her ne kadar bu hamlesiyle bir tasarım ajansına dönüşmeye başlasa da, son kullanıcıya hitap etmeyi bırakmayacak. Cobo'nun söylediğine göre Unfold, kullanıcıları kendine çekmeye devam ederken ayda bir kez de markalı şablonlar üretecek. Zira Cobo, tamamen tasarım ajansına dönüşerek ana üründen vazgeçmek istemiyor.

Bu arada Instagram Hikayeler için şablon sunan tek girişimin Unfold olmadığını belirtmekte fayda var. Başka bir çok içerik türü için şablon sunan Canva ve Adobe Spark da platformlarında Instagram Hikaye şablonlarına yer veriyor. Aynı şekilde Easil'in de 2017 itibariyle tasarım aracında Hikayeler formatına uygun şablonları yayına aldığını söyleyelim. Cobo'ya göre kendini rakiplerinden ayıran şeyler ise uygulamanın mobil dostu olması, asla watermark kullanmaması ve sadece Hikayelere odaklanması.

Bu noktada Unfold'un rakiplerinden daha fazla risk aldığını söyleyebiliriz. Zira Instagram'ın Hikayeler özelinde  kendi uygulaması Layout üzerinde yapacağı ufak bir güncelleme, şirketin hayatta kalmasını zorlaştırabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.