Atlassian yeni Jira Software Cloud'u piyasaya sürdü

Atlassian yeni Jira Software Cloud'u piyasaya sürdü

Bu yılın ilk aylarında Jira Software projesinin yeni nesil takip aracını görücüye çıkaran Atlassian, dün itibariyle Jira Software'i tüm Jira kullanıcılarına açtı. Şirketin yeni Jira'yı inşa etmek için back-end tarafını ve kullanıcı deneyimini yeniden tasarladığını belirtelim.

Aslına bakarsanız Jira'da yapılan bu değişiklik hiç de kolay değil. Ne de olsa Jira hem platformda yazılım geliştiren şirketler hem de Atlassian için çok değerli bir ürün. Üstelik bu yeni ürün ile birlikte Atlassian Jira'yı sunucularına göre iki farklı segmente ayırıyor.

Jira'nın yeni versiyonuyla birlikte kullanıcılar hem yeni ve daha sade bir görünüme hem de daha esnek iş akışı yaratmanızı sağlayan yeni fonksiyonlara kavuşuyor. Böylece iş akışı adimlerden daha bağımsız hale gelirken, ekipler de daha fazla özgürlük kazanmış oluyor.

Kullanıcı tabanı geniş olan bu tarz araçlarda yapılan değişiklikler genellikle her kullanıcıyı mutlu edemiyor. Bunun bilincinde olan Jira, eski versiyonu da aktif tutmaya devam edecek. Jira Software Cloud'un Pazarlama Direktörü Jake Brereton'ın bu konudaki açıklaması ise şu şekilde:

Bu yeni nesil deneyimin, milyonlarca kullanıcının, kullanmaktan mutlu olduğu bizim klasik deneyimimizle yer değiştirmeyeceğini belirtmek önemli. Bu yeni nesil deneyim ve onunla ilişkili proje türü, kullanıcıların her zaman erişebildiği klasik projelere bir ekleme olacak. Jira Cloud'un klasik fonksiyonlarından herhangi birini kaldırmak ya da sonlandırmak gibi bir planımız yok.

Bu açıklamayla birlikte 2018'de yapılan bu değişikliğin 2002 yılında Jira ilk piyasaya sürüldüğünden beri onu kullanan yazılım geliştiricilerin kullandığı arayüzden çok farklı olduğunu hatırlatalım. Bu arada şirketin geçtiğimiz yıl satın aldığı Trello'nun da bu tasarım değişikliğinde büyük rol oynadığını söylemekte fayda var.

Hatta Atlassian'ın Yazılım Ekipleri Büyüme Direktörü Sean Regan, stratejiye rehberlik eden anahtar fikrin Trello'nun basitliği ile Jira'nın gücünü bir araya getirmek olduğunu söyledi. Modern yazılım geliştirme ekiplerinin artık sadece yazılımcılardan oluşmadığına dikkat çeken Regan, şirketlerde analistlerin, pazarlamacıların, tasarımcıların, ürün geliştiricilerinin ve ürün müdürlerinin birlikte çalıştığını ifade etti. Böylece JIRA'nın bütün bu ekiplerin beraber çalışmasını sağlayacak kada basit ancak karmaşık yazılım geliştirme süreçlerini çalıştıracak kadar güçlü olması gerekti.

Bu yeni tasarımla birlikte Jira panolarında Trello'nun etkisi ilk bakışta seziliyor. Kartları sürükleyip bırakabiliyor, bir kaç tık ile yeni sütunlar oluşturabiliyor ve ihtiyaçlarınıza göre kartları kolayca filtreleyebiliyorsunuz. Böylece yeni ekipler Jira'nın karmaşık yapısını öğrenmeye çalışmakla vakit kaybetmemiş oluyor.

Jira'nın ilk etapta sadece yazılım ekipleri için üretildiğini hatırlatan Regan, farklı ekiplerin bir arada çalışmasıyla birlikte artık bu ürünü farklı departmanların da kullandığını söylüyor. Bu nedenle şirket Jira'nın izin modellerinde de değişikliğe gitmiş durumda. Eskiden tek ekip için kullanılan proje izinleri, artık proje odağında izinler olarak kendini gösteriyor.

Bahsettiğimiz özelliklerin yanı sıra Jira'ya yol haritası özelliği de eklenmiş durumda. Ekiplerin büyük resmi görmesi için tasarlanan bu özellik, iş akışını ve iş yükünü kolayca düzenleyebilmenizi sağlıyor.

Son olarak Jira'nın Bitbucket ve GitHub entegrasyonları için yeni API'lar yayınladığını belirtelim. Üstelik InVision, Slack, Gmail ve Facebook for Work için de yeni API'lar mevcut. Bu yeni güncellemeyle birlikte kullanıcı limitini 5 bine çıkaran Atlassian, görünen o ki; rekabetin güçlü olduğu bu pazarda araçlarını geleceğe taşımak için elinden gelen tüm yenilikleri yapmaya devam ediyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.