Facebook Yakınımdaki Arkadaşlar özelliği Snap-Map tasarımına geçiyor

Facebook Yakınımdaki Arkadaşlar özelliği Snap-Map tasarımına geçiyor

Genellikle bir çok kullanıcının aktif olarak kullanmayı tercih etmediği Facebook'un Yakındaki Arkadaşlar özelliği uzun süredir çevrimiçi arkadaşlık ve diyalogları fiziksel buluşmalara dönüştürmeye odaklanıyor. Ancak şirket bu alanda beklediğini bulamamış olacak ki bu özelliğe Snap-Map benzeri bir tasarım eklemeye karar verdi.

Aslına bakarsanız şimdiye kadar çevrimiçi ve fiziksel dünyayı birbirine bağlamaya çalışan bir çok girişime tanıklık ettik. Foursquare Swarm, Glympse, Apple’ın Find My Friends özelliği and Google Maps’in gerçek zamanlı konum paylaşım seçeneği dahil olmak üzere bir çoğu sanal ve gerçek dünya arasındaki ilişkiyi kurmakta güçlük çekti.

Bunun yanı sıra geçtiğimiz yıl Zenly'yi satın alan Snapchat, bu alanda farklı bir yaklaşım sergileyerek dikkatleri üzerine çekti. Snap Map ürününü piyasaya süren şirket, Facebook'ta olduğu gibi arkadaşlarınızın konumlarını bir liste halinde görüntülemeyi bir adım öne taşıdı. Böylece arkadaşlarınızı harita üzerinde görüntülerken onların konum belirttiği hikayelere de bakabiliyordunuz. Farklı ve eğlenci bir içerik türü olarak öne çıkan Snap Map, ilk etapta kullanıcıların ilgisini çekmeyi başarmıştı.

Dolayısıyla Snapchat'ten özellikler kopyalamaya alışkın olan Facebook, Snap Map benzeri bir tasarımı Yakındaki Arkadaşlar özelliğine getirmeyi test etmekten çekinmedi. Yakındaki Arkadaşlar özelliğini liste görünümünden harita görünümüne taşıyan şirket, kullanıcılara şehirde arkadaşların bir arada takıldığı bir görünüm sunuyor. Listeyi görüntüle düğmesi ise bu görünümle birlikte haritanın sağ üst köşesinde yerini alıyor. Yine de bu düğmenin eskiden olduğu gibi yakınızdaki arkadaşlarınızın konumunu, bulunduğu mahalleyi ve şehri gösterdiğini belirtelim.

Bu noktada işlevsel bir değişimden çok tasarım yeniliğinden söz etmek mümkün. Bu arada Facebook'un da bu yeniliği doğruladığını söylemekte de fayda var. Facebook yetkilileri bu konuda şu açıklamayı yaptı:

İnsanların geçtiğimiz dört yıl boyunca arkadaşlarıyla buluşmak için kullandığı bir araç olan Yakındaki Arkadaşlar için yeni bir tasarım test ediyoruz. İnsanlar Yakındaki Arkadaşlar'ı kullanıp kullanmamak konusunda tamamen söz sahibidir. Bu özelliği Yakındaki Arkadaşlar imlecinden açabilirler.

Ayrıca yapılan bu açıklamanın Yakındaki Arkadaşlar'ın kullanabilmesi için gizlilik ayarlarınızı değiştirmeniz gerektiğine değinmesi de dikkat çekici.

Facebook'un günlük kullanıcı tabanı ve gelirleri gerileme dönemindeyken, kullanıcıları bu tarz yeniliklerle kendine çekmeye çalışması ise oldukça doğal. Üstelik daha fazla kullanıcının gerçek zamanlı konum paylaşmasını sağlamak da yerel reklam hedeflemelerine olumlu yansıyacaktır. Şirketin reklam hedeflemesi konusunu ne denli önemsediğini, iki faktörlü doğrulama için verilen telefon numaralarının reklam hedeflemesi için kullanılmasından da anlayabiliriz.

Bu arada Snap Map'in kullanım verilerinin, Snapchat ile birlikte düşüşe geçtiğini söylemekte fayda var. Geçen yıl Haziran ayında piyasaya sürülmesinin ardından 35 milyon eşsiz görüntülemeye ulaşan özellik, Eylül ayında 19 milyon görüntülemeye düştü. Tabi konum odaklı uygulamaların sanal ve gerçek dünya arasındaki ilişkiyi kurmasını zorlaştıran etkenleri de göz önünde bulundurmamız gerekir.

Bu etkenlerden biri kullanıcıların müsaitlik durumu, bir diğeri ise ekli olan kişilerle kurulan ilişki türü. Örneğin Facebook'ta iş arkadaşlarının ya da uzak akrabaların da ekli olması bu özelliğin kullanılabilirliğini azaltan faktörler arasında yer alıyor. Belki de bu özelliğe ayrı bir gizlilik filtresi getirilmesi, özelliğin kullanımında artış sağlanmasına yol açabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.