Eski Apple mühendislerinin kurduğu otonom araç girişimi 45 milyon dolar yatırım aldı

Eski Apple mühendislerinin kurduğu otonom araç girişimi 45 milyon dolar yatırım aldı

Teknoloji şirketleri ve araç üreticileri tam otonom araçları yolcularıyla buluşturmak için yarışırken, Apple, Google gibi dev şirketlerin mühendis kadrolarında yer alan çalışanları da bu konuda kendi yollarından yürümeyi tercih edebiliyorlar. LIDAR sistemleri üzerinde yoğunlaşan Kaliforniya merkezli girişim Aeva'yı kuran, Mina Rezk ve Soroush Salehian da sadece bunlardan ikisi.

Geçtiğimiz yılın başında ilk 3,5 milyon dolarlık tohum yatırımını alan Aeva, 1 Ekim 2o18'de Lux Capital ve Caanan Partners'den Seri A turunda 45 milyon dolarlık  yatırım aldığını duyurdu. Girişim, yatırım ile otonom araçlardaki LIDAR sistemlerine ait yeni bir 3D haritalama teknolojisini geliştirmeyi planlıyor.

Yatırımın yanı sıra şirket, çalışmalarının ilk kanıtını de resmi olarak su yüzüne çıkardı. Tanıtılan ürün, nesneleri doğrudan ölçerek onların birbirine olan mesafesini ve hızını ortaya koyuyor. Mevcut LIDAR sensörleri tek tek darbeleri gönderirken, Aeva'nın cihazı sürekli bir ışık dalgası gönderiyor. Çevresindeki nesnelerin dalga sekanslarını okuyarak çalışan cihaz, aynı zamanda hızı takip ediyor ve çok daha ayrıntılı bir görüntü yakalayabiliyor.

Apple'ın özel projeler biriminde çalışan iki mühendisin şirketi ilerleyen süreçte Nest olur mu bilinmez ama hem teknoloji devlerinin hem de otomotiv sektörünün ilgisini çekeceği kesin. Hatırlarsanız eski Apple çalışanı ve iPod'la tanınan Tony Fadell 2012'de Nest'i kurmuş ve 2014'te Google 3,2 milyar dolara satın almıştı.

Boston Consulting Group'un yaptığı araştırmaya göre, otonom araç pazarı 2025 yılına kadar 42 milyar dolara ulaşacak. Ancak bunun gerçekleşmesi için, araçların yeni ve daha güçlü sensörlere ihtiyacı var. Günümüzün otonom araçları, yüksek hızda sürüş, kötü hava koşulları ve diğer yaygın durumlar için hazır olsalar da seviye 5 otonom araçların piyasaya çıkabilmesi için birçok şirketin araç test sürüşleri devam ediyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.