Sermaye Piyasası Kurulu, kripto paralarla ilgili olarak yatırımcıları uyardı

Sermaye Piyasası Kurulu, kripto paralarla ilgili olarak yatırımcıları uyardı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), blockchain teknolojisi kullanarak para toplamaya yönelik uygulamaların birçoğunun SPK'nın düzenleme ve gözetim alanı dışında kaldığını hatırlattı ve kripto paralara ilişkin olarak yatırımcıları uyardı.

Haftalık bülteninde kripto paralara ilişkin uyarılarda bulunan SPK,  dijital varlık satıcılarının, belirli ya da çoğu zaman belirsiz vaatlerle dijital varlık satışı gerçekleştirdiğinin altını çizdi. Söz konusu dijital varlıkların itibari para ile alınabileceği gibi Bitcoin ve Ether gibi kripto paralar kullanılarak da alınabildiği anımsatılan açıklamada, tasarım açısından çok farklı türlere ayrılabilmekle beraber dijital varlıkların genellikle bir şirketteki payının, bir hizmete erişim hakkını, gerçek hayattaki bir varlığı, ürün veya hizmete ilişkin kullanım hakkını temsil ettiği vurgulandı.

SPK, satış süreci sonrası toplanan paranın kullanımına ilişkin bilgilerin izahnameye benzer bir doküman olan white-paper'da yer aldığını, ICO'ların çok yüksek riskli ve spekülatif yatırımlar olduğunu belirtti. Bu sebeple, dijital varlık almayı düşünen yatırımcıların aşağıda belirtilen risklerin bilincinde olmasının ve alınacak dijital varlık karşılığında ne vaat edildiğini detaylı incelemeleri gerektiğinin altı çizildi.

Yatırımcılar risklere karşı uyarıldı

SPK'nın konuya ilişkin riskleri şu şekilde sıraladı:

ICO'ların birçoğu yapısı itibariyle düzenleyici kurumların yetki ve görev alanı dışında kalmakta olup herhangi bir düzenleme ve gözetime tabi olmamaktadır. Kripto paralara benzer şekilde, satın alınan tokenların değerlerinde de aşırı oynaklık görülebilmektedir. Toplanan paralar belirtilen amaçlarla kullanılmayabilir. Satıcılar tarafından sağlanan dokümanlarda eksik ve yanıltıcı bilgiler olabilir. Bu tarz uygulamalarla fon toplanan projelerin çoğunluğu erken aşama projeler olduğu için projenin başarısız olması ve yapılan yatırımın tamamının kaybedilmesi söz konusu olabilir.

Sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde gerçekleştirilecek kitle fonlaması faaliyetlerine ilişkin usul ve esaslara dair, SPK nezdinde yürütülen ikincil düzenleme çalışmalarının devam ettiği bildirilen bültende, halka arz ve kitle fonlaması faaliyetlerine benzer yönleri ve farklılıkları bulunan 'token satışı' uygulamalarının kurulun düzenleyici sınırlarına girip girmediği durum bazında farklılık göstereceği açıklandı. İkincil düzenlemeler yürürlüğe girmeden önce kitle fonlaması adı altında izinsiz olarak gerçekleştirilecek faaliyetlerle ilgili olarak SPK tarafından gerekli her türlü idari ve cezai tedbir uygulanacağı da belirtildi. Bu aşamada kitle fonlaması adı altında gerçekleştirilmesi muhtemel kripto varlık satışlarına yatırımcılar tarafından itibar edilmemesi gerektiği söylendi.

Görsel Kaynak: Deposit Photos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.