İstanbulkart'a pet şişe atıkları karşılığı bakiye yüklenecek

Belediyenin iştiraklerinden olan İSBAK tarafından geliştirilen makineler, kişilerin içine attığı pet şişe karşılığında İstanbulkart'a yükleme yapacak.
İstanbulkart'a pet şişe atıkları karşılığı bakiye yüklenecek

Evde çöpleri atarken pet şişe, cam gibi geri dönüşüm atıklarını ayrı atmaya ne kadar dikkat ediyorsunuz, bilmiyorum. Fakat son dönemde üretimin daha pahalı hale gelmesi ve bu uğurda çevreye verilen zararlar birçok kişinin canını sıkıyordur diye düşünüyorum.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, pet şişelerin sokağa atılmasını önlemek amacıyla yeni ve çevreci bir hizmeti sunmaya hazırlanıyor. Yurt dışında, özellikle gelişmiş ülkelerde birçok farklı türüne rastladığımız "geri dönüşümden kişinin kazanç sağlaması" durumu, İstanbul'da yaşayanlar için İstanbulkart'a yüklenecek bakiye olarak kendini gösteriyor.

Belediyenin iştiraklerinden olan İSBAK tarafından geliştirilen makineler, kişilerin içine attığı pet şişe karşılığında İstanbulkart'a yükleme yapacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin resmi Twitter hesabından duyurulan yenilikle beraber, çevreye büyük zararı olan pet şişeler de geri dönüşümde kullanılmış olacak.

Birkaç hafta önce, tatil için gittiğim bir yerde her çöpün yanında bulunan pet şişe geri dönüşüm kutularının ne kadar aktif bir şekilde kullanıldığını görmüş ve İstanbul gibi büyük bir şehrin bu konuda eksik olduğunu düşünmüştüm. Umuyorum İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu projesi, kişilerin de geri dönüşüm konusunda daha fazla bilinçlenmesine olanak sağlar. Çünkü İstanbul'da günlük yaklaşık 17 bin ton evsel atık ortaya çıkıyor. Fakat bu atıkların sadece 6 bin tonu, Büyükşehir Belediyesi'ne ait çöp toplama ve geri dönüşüm merkezlerinde işleniyor. Geriye kalan 11 ton ise doğada çürümeye bırakılıyor.

Ekonomik değeri oldukça yüksek olan atıkların otomatlar aracılığıyla toplanması ile geri dönüşüm kültürünün oluşması hedefleniyor.

Pet şişe karşılığı İstanbulkart'a yüklenecek bakiyelerin miktarı da belli oldu. 0,33 litrelik pet şişe atıldığında İstanbulkart'a 2 kuruş, 1 litrelik pet şişe için 6 kuruş ve 1,5 litrelik pet şişe karşılığında 9 kuruş yüklenecek. Kartına yükleme sayısı fazla olanlar, Şehir Tiyatroları’ndan ücretsiz tiyatro bileti alabilecek ve İBB Sosyal Tesisler’inden indirimli yemek yiyebilecek.

Ayrıca proje kapsamında Eyüp, Beyoğlu ve Şişli ilçelerindeki ilkokullar için 100 adet akıllı konteyner üretileceğini de belirtelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.