Virgin Hyperloop One, optik bir yanılsamayla tünelde giderken dışarıyı gösterebilir

Virgin Hyperloop One, optik bir yanılsamayla tünelde giderken dışarıyı gösterebilir

Öncelikle "Zoetrope" nedir ondan söz etmek istiyorum. Zoetrope, bir göz yanılması veya optik yanılsama sonucu ortaya çıkmış bir araç. İçerde birbirini tamamlayan hareketler ve çevresinde de belirli aralıklarla boşlukların olduğu bir silindir, mil üzerinde konumlandırılıp hızla hareket ettirilince dışardan bakan kişi içerideki çizimleri hareket ediyor gibi görür. Aslında tarihi çok eskiye uzanıyor olsa da Zoetrope ismi ilk defa 1865'te kulanılmaya başlanmış. Fakat teknolojinin bilinen babası Matematikçi William Horner ilk olarak 1834'te bu tekniği kullanmış. Popüler bir kullanım örneğini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Tekrar günümüze dönecek olursak şimdi bu teknolojinin Hyperloop üzerinde kullanılıp kullanılamayacağı konuşuluyor. Geçtiğimiz günlerde Twitter'da paylaşılan Virgin Hyperloop One ve tasarım evi Bjarke Ingels Group'un (BIG) resmi konsept videosu, Zoetrope'nin nasıl entegre edilebileceğini ve muhtemelen nasıl bir görüntüye sahip olacağını gösterdi.

Kullanıcıların önünden her saniyede bir boşluk geçecek şekilde Hyperloop tüpü tasarlanırsa eğer yukarıdaki videoda olduğu gibi 1.200 km/s hızla giderken dışarıyı izleyebilirsiniz. Bir birinden 10'ar metre uzakta konumlandırılacak olan pencereler sayesinde bu akışkan bir görüntü yakalanmaya çalışılıyor ve normal bir görüntü için son hıza ulaşmak gerekiyor. (Oldukça heyecan verici bir deneyim gibi görünse de o hızla dışarıyı sanırım bir kaç saniyeden fazla izleyemeyiz.)

Böyle bir şeye gerçekten ihtiyaç var mı? Herkesin önündeki bilgisayar, tablet ve telefonlardan kafasını kaldırmadığı bir dünyada uçaklardaki gibi küçük bir ekranla da ihtiyaca çözüm üretilebilir. Tabii ki farklı ve havalı olmaz o zaman. Belki de sadece bu deneyim için bu yeni taşımacılık yöntemini deneyeceksiniz! (Japonya'ya kadar gidip Shinkansen denemeyen yoktur sanırım)

Tabii bir de entegrasyon rahatlığı konusu var. Hyperloop tüplerinde zaten olası durumlarda kaçış ve/veya müdahale edilebilecek boşluklar tasarlanıyor. Daha fazlasını eklemek olası müdahale alanı sayısını da artırmış olacak.

Hyperloop bildiğiniz gibi yeni bir ulaşım yöntemi olarak hayatımıza girmeye hazırlanıyor fakat henüz emekleme aşamasında. Teknolojik gelişmeler, izinler ve entegrasayonlar önümüzde ilk sürüşü yapabilmek için uzun bir yol olduğunu gösteriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.