Instagram, Snapchat'in Keşfet'ine benzer bir video sekmesi yayınlayacak

Instagram, Snapchat'in Keşfet'ine benzer bir video sekmesi yayınlayacak

InstagramSnapchat'in Keşfet sekmesine benzer bir ürün ile daha uzun formatta videolara ev sahipliği yaparak  YouTube'a rakip olmayı planlıyor. Bu konuda kaynaklar, Instagram'ın senaryolu şovların, müzik videoların ve bu dikeyde konumlanan diğer formatların yer aldığı özel bir alan sunacağını belirtiyor. Bu formatlar, 4K çözünürlük ve tam ekran ile izlenebilecek.

Bir süredir video kanallarının uygulamada nasıl yer alacağı konusunda popüler sosyal medya yıldızları ve içerik üreticileriyle görüşen Instagram, 20 Haziran'da gerçekleşecek uzun formatta video çalışmasının duyurusu için lansman ortaklarını da hazırlıyor.

Tüm bu çalışmaların nihayetinde ortaya çıkacak olan videoların, Netflix Orjinal içerikleri ya da HBO seviyesinde olmayacağını da belirtelim. Ancak kullanıcılar bu özellik kapsamında YouTube içerik üreticileri tarafından üretilen videoların benzerlerini görebilir. Bu anlamda kaliteli kameralarla ve güzel ışıklandırmalarla çekilmiş beş ile 15 dakika arası uzunluklardaki videolardan söz etmek mümkün. Üstelik kullanıcılar da 60 saniye sınırını aşarak daha uzun videolar yükleyebilecek.

Instagram'ın bu yeni video sekmesi aslında platformdaki Influencer kitlesini değerlendirmenin iyi bir yolu. Bu yeni özellik sayesinde daha uzun videolar üzerinden içerik üreticilerinin ve yayıncıların para kazanmasını sağlayacak olan uygulama, reklam modellerini henüz kesinleştirmiş değil. Şirket, yayın öncesi (pre-roll) ve yayın ortası (mid-breaks) reklamlarının yanı sıra gelir paylaşımı modelini de deneyebilir. Ancak değerlendirilen tüm bu gelir modelleri arasında Facebook Watch'ta olduğu gibi içerik üreticilere bir ön ödeme yapılmayacağını belirtelim.

Bu arada tüm videoların linke yönlendirmek için yukarı kaydır özelliğine sahip olacağını söylemekte fayda var. Böylece içerik üreticiler kullanıcıları web sitelerine, e-ticaret dükkanlarına ve bilet satışına yönlendirebilecek. Bu anlamda 800 milyondan fazla kullanıcıya sahip olan Instagram'ın video sekmesinin de başarılı bir pazarlama aracı olarak konumlanacağını söylemek mümkün. Son zamanlarda gelir elde etmek için marka işbirliklerinin yanı sıra Patreon ve Kit gibi platformlara yönelen içerik üreticileri, Instagram'ın yeni sekmesi üzerinden de gelir elde edebilir.

Uzun formattaki videolar, aynı zamanda popüler videoları derleyerek öne çıkarak. İzlemeye devam et seçeneğine de sahip olan bu format, kullanıcıların uzun klipleri birkaç oturum boyunca görüntüleyebilmesini sağlayacak. Kullanıcılar ayrıca uzun formattaki klipleri yayıncının profilinde Öne Çıkan Hikayeler kısmının yan tarafında görüntüleyebilecek. Bu arada içerik üreticilerin anlık olarak çekim yaptıktan sonra uzun formattaki videoları paylaşması mümkün değil. Zira bu sekmede yalnızca önceden hazırlanmış videoların yüklenmesine izin verilecek.

Instagram şimdilik bu konuda yorum ya da açıklama yapmak istemiyor. Ancak uygulamanın eğlence odaklı bir video sekmesi yayınlaması, sosyal ağ ekosisteminde bir çok şeyi değiştirebilir. Şu an için bu video sekmesinin uygulama içinde nasıl yer alacağı, videoların Keşfet sekmesinde mi yoksa haber kaynağında mı görüntüleneceği bilinmiyor. 2017'de Watch sekmesini piyasaya süren Facebook, yaşadığı olumsuzlukları geride bırakarak şansını etkileşim oranıyla dikkat çeken Instagram'da denemek istiyor olabilir. Yine de video içerik konusunda Instagram'ın YouTube'u tahttan indirebilmesi pek de mümkün görünmüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.