BMW, otonom araçlarında LiDAR sensörleri kullanmak için Innoviz ile anlaştı

BMW, otonom araçlarında LiDAR sensörleri kullanmak için Innoviz ile anlaştı

Otomotiv endüstrisi baş döndüren bir biçimde değişse de, "güvenlik" araç üretimi tarihinin ilk aşamalarından beri asla değişmeyen bir prensip. Bu prensip, otonom araçların evrim sürecinde de ilk sırada yer alıyor. Otonom araçların evrim sürecini beş aşamada tanımlayan uzmanlar, 4. aşamayı (L4), her senayoya hazırlıklı olmasalar da araçların, full otonom sürüş için hazır olabilecekleri şeklinde tanımlıyorlar.  5. aşama (L5) ise en zorlu yol şartlarında ve her koşulda insana ihtiyaç duyulmadan tamamen güvenli otonomlaşan araçlar ile karşımıza çıkıyor.

Bugün birçok araç üreticisinin en büyük hedefi gelecekte araçlarını güvenli bir biçimde L4 ve L5'e getirebilmek. Teknoloji şirketlerinin ve araç üreticilerin büyük bir ilgi ile adapte olmaya çalıştıkları LiDAR teknolojisi ise güvenli bir L4 ve  L5 otonom için umut vadediyor.

Alman araç üreticisi BMW'nin 2021'de piyasa sürmesi beklenen otonom araçlarında LiDAR teknolojisini kullanması bekleniyor. Bunun için ise şirket, İsrailli girişim Innoviz ile anlaştı. Üstelik, İnnoviz'in bu alanda oldukça iddialı olduğu da belirtiliyor. Zira 2016'da kurulan girişimin kullandığı teknoloji ile kendi kulvarının ön saflarına yerleşme potansiyeline sahip olduğu düşüncesi hakim. Bu arada Innoviz, bu teknolojiyi  geçtiğimiz ay Uber'in rakibi Lyft ile partnerlik anlaşması imzalayan, iş ortağı Magna ile birlikte omuzlarında taşıyacak.

Işık Algılama ve Değişme anlamına gelen LiDAR'ın çalışma prensibinin arkasında radarınkine benzer bir prensip olduğu belirtliliyor. Ancak bu sistem, radyo dalgaları yerine ışık dalgaları yayıyor. Nesnelerin hızını, boyunu ve hareketliliğini tanımlayan LiDAR, kameralardan farklı olarak en zor hava şartlarında bile güvenilir bir şekilde çalışıyor.

Otonom araçlarda hem yolcuların hem de dış çevrenin güvenliğinin sağlanabilmesine yönelik çalışmalar da tüm hızı ile sürüyor. Bu konuda ise test sürüşleri yapan teknoloji şirketleri ve araç üreticileri, zaman zaman isimlerini kazalar ile de duyurabiliyorlar. Geçtiğimiz Mart ayının sonlarında Uber'in bir test aracının Arizona'da ölümcül bir kazaya karışması da,  güvenlik konusunu yine tartışmaya açmıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.