GSMA Genel Direktörü Mats Granryd akıllı bağlantı çağına girişi anlattı

GSMA Genel Direktörü Mats Granryd akıllı bağlantı çağına girişi anlattı

Teknoloji Zirvesi'nde GSMA Genel Direktörü Mats Granryd, akıllı bağlantı çağına giriş başlıklı konuşması ile dikkat çekti. Granryd sahneye çıktığına Turkcell'e ve Kaan Terzioğlu'na teşekkür ederek şirketin, görme engelliler için piyasaya sürdüğü My Dream Companion ürününün kendisini nasıl etkilediğini paylaştı.

İlk olarak İspanya'daki bir etkinlikte bu uygulamayla karşılaştığını belirten Granryd, Turkcell'in İspanya'daki konferansın yanı sıra BM Genel Kurulu ve Davos'a da katılarak mobil sektörüne ciddi bir katkı yaptığını vurguladı. Granryd, Turkcell'e milyonlarca Suriyeli mülteciyi destekledikleri için de teşekkür etti.

Konuşmasında mobil alanındaki önemli gelişmelere değinen Granryd, halihazırda mobil GSM alanında 5 milyardan fazla abone olduğunu ifade etti. Granryd, mobil şirketlerin, dünyanın üçte ikisini bir araya getirdiğini de sözlerine ekledi. 2025 itibariyle 6 Milyar aboneye ulaşacaklarını belirten Granryd, çok önemli fırsat ve sorumlulukların da kendilerini beklediğini belirtti. Granryd, mobil şirketlerinin BM sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için üzerine düşeni yapması gerektiğini de vurguladı.

Daha iyi bir geleceğin nasıl olacağını örneklerle anlatan Granryd, Nairobi'deki Grace isimli bir annenin kendisi ve oğlu için sağlık hizmetlerine kolayca erişebilmesini örnek gösterdi. Aynı zamanda Barselona'daki mSchools'dan bahseden Granryd, bu okulda eğitim görenlerin kendi uygulamalarını yazıp girişimler başlattığını ifade etti. Turkcell'den de bir örnek paylaşan Granryd, “Merhaba Umut” uygulaması ile suriyeli mültecilerin çeviri ve kamu hizmetlerinden faydalandığını belirtti. Dinleyiciler daha detaylı örnekleri için https://www.caseforchange.com/'a davet eden  Granryd, mobil teknolojilerin 30 yıllık gelişimini de bir video ile paylaştı.

Mats Granryd, gelecekte göreceğimiz teknolojiler için ise 5 G ve yapay zekadan bahsetti. 5G konusunda KT, İntel ve Samsung'un Kış Olimpiyatları'nda sunduğu hizmete değinen Granryd, kullanıcıların gerçek zamanlı aktarım ile yeni bir deneyim edindiğini de belirti. 5G'de lanse edilecek ticari hizmetler tarafında ise Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD'nin işin öncüsü olduğunu belirtti.

2025'e kadar 1.2 Milyar kişinin 5G bağlatısı olacağını söyleyen Granryd, bu rakamın  dünya nüfusunun yüzde 40'ı yaptığını da sözlerine ekledi. 5G ile birlikte daha fazla 360 video, sanal gerçeklik ve avatar göreceğimizi söyleyen Granryd, iletişim yönteminin değişeceğini de ifade etti. 5G kapsamında network slicing teknolojisinden de söz eden Granryd, hyperconnectivytenin eşiğinde olduğumuzu vurguladı.

Yapay zeka konusunda makine öğrenmenin gücüne ve yüksek hızda bağlantıya vurgu yapan Granryd, Amazon Echo ve Google Home gibi teknolojilerin çok hızlı bir şekilde geliştiğini ve ciddi bir talep gördüğünü ifade etti.  2018'de 1.8 milyar kişi chatbot veya sanal asistan kullanacğını da sözlerini ekledi. Sürücüsüz araçlar sayesinde bir çok verinin toplandığını belirten Granryd,yapay zeka tarafında hyperconnectivity'ye ihitiyaç olduğunu söyledi.

Gelecekte kişiselleştirilmiş deneyimlerin önem kazanacağını ifade eden Granryd, kişisel asistan sayesinde kullanıcıların sadece sesini kullanacağını vurgulayarak  klavyeler kalmayacağına dikkat çekti. Big Data konusundaki testlere değinen Granryd, bu testler sayesinde Brezilya'nın Sao Paulo kentinde hava kirliliğinin önüne geçildiğini ifade etti. Yapılan testlerin faydalarını anlatmaya devam eden Granryd, Hindistan'da insan hareket paternlerini anlayarak tüberküloz hastalığının yayılmasının engellendiğini de sözlerine ekledi. Yine bu testtler sayesinde afet kuruluşlarının olay anında etkin bir şekilde müdahale etmesinin sağlanacağını da ifade etti.

Yapay zeka alanında kullanılan ucuz ve ileri sensörlere vurgu yapan Granryd,   gerçek zamanlı verinin her konuda üretim verimliliği arttıracağını ifade etti.  Robotların insanların yanı sıra birbirleriyle de birlikte çalıştığı bir gelecekten bahseden Granryd, birbirlerine geri bildirimde bulunan robotların daha akıllı kararlar verebileceğine de değindi.

Son olarak mobil sektörünü ekonomik anlamda rakamlarla anlatan Granryd, sektörün geçen yıl 3.6 trilyon ekonomik değer yarattığını ifade etti. Üstelik bu rakamın gayri safi milli hasılanın yüzde 4.5'ini oluşturduğunu da sözlerine ekledi. Sektörün kamu harcamalarına ve vergi gelirine katsının ise 500 milyar dolar civarında olduğunu ifade etti.

Son olarak Granryd, uluslararası anlamda sektörün gelişmesi için  harmonize spektruma,  yatırımların önünü açılması için konsolidasyona, adil bir rekabete ihtiyaç olduğunu söyledi. Granryd, sözlerine son verirken veri koruma ve mahremiyetin önemine değinmeyi de ihmal etmedi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.