Blockchain devriminden doğan DAO: ARAGON

Bitcoin, yaratılmış ilk ve en basit DAO sözleri ile başlayan Aragon Network tanıtım videosu oldukça ses getirecek görünüyor. Video devrim başladı bile, sloganları arkada, blockchain teknolojik devrimini anlatılıyor.

Konsept olarak DAO, anti merkezcil organizasyonlar kurmak ve bunların kendi kendisini akıllı sözleşmeler ile yönetebilmesini sağlamak için ethereumun kurucusu Vitalik Buterin tarafından geliştirildi. Satoshi’nin tersine Buterin projesinin başında kalmak ve onu yönetmek istedi ve belki genç yaşının verdiği temiz fikirleri ile sonrasında bir lidere dönüştü.

Fikirleri sadece ethereum toplumunu değil bütün blockchain ekosistemini etkilemeye başladı. Ethereum blockchaini, bitcoin gibi sadece değer depolamak ve transfer etmekten ziyade bir dünya bilgisayarı haline geldi. Yaratılan DAO'lar da bu dünya bilgisayarı sayesinde hayatlarına başlıyorlar ve sürdürüyorlar. Belki de bu yaklaşım bir gün ethereumu bir numaralı blockchain projesi haline getirecek.

Aragon Network, anti merkezcil organizasyonlar yaratmak ve yönetmek için İspanya’dan Luis Cuende tarafından kuruldu. Cuende şimdiden Forbes dergisinin 30 yaş altında en önemli 30 isim listesine girdi bile. Cuende’nin proje yönetimindeki ortağı ise GitHub'da 1800’den fazla projeye desteği olan Jorge Izquierdo. Projeyi destekleyenler arasında ise, ethereumu Buterin ile beraber kuran dört kişiden biri Mihai Alisie dikkat çekiyor. Coinfund kurucusu Jake Brukhman da destekçilerin arasında.

Temel olarak ethereum tabanlı bir iş yönetim sistemi olan Aragon, 18 Mart 2017 tarihinde düzenledikleri ICO ile 15 dakika içerisinde 25 milyon dolar fon toplamayı başarmıştı.

Aragon, DAO olarak hayatlarına devam etmek isteyen ya da DAO olarak sıfırdan başlamak isteyen organizasyonlar için Aragon Network adında, dijital bir yetki alanı olarak ta tanımlanan bir ağ ve bu ağ üzerinde organizasyonunuzu yönetmenizi sağlayacak araçların bulunduğu Aragon Core adında bir uygulama sağlıyor. Organizasyonun yönetimi için çalışacak akıllı sözleşmelerin yaratıldığı platformları ise AragonOS.

AragonCore, organizasyonunuzu yönetirken kullanacağınız araçların bulunduğu bir uygulama. Organizasyon içi kripto para yaratımı (şirket içi hisseler yârine DAO'larda kripto paralar mevcut), oylamalar, izinler, finansal raporlar ve fonlama gibi bir çok araç uygulamanın içinde ve çok basit bir arayüz ile kullanıcıya sunuluyor. AragonOs ile yaratılan akıllı sözleşmeler sayesinde çalışanların maaşları ya da ikramiyeleri otomatik olarak ödenebiliyor. Sistem aynı zamanda güvenilir ve hiçbir şekilde değiştirilemez muhasebe kayıtları tutuyor.

Ethereum blockchaini üzerinde çalışan ilk iş yönetimi projesi değil. BitCAD, çevrimiçi muhasebe, çevrim içi bankacılık ve müşteri ilişkileri yönetimi sistemini de tek bir paket içinde sunana bir proje. Onlarda Aragon gibi anti merkezcil organizasyonun bir yönetim şekli olarak geleceğin şirketlerini kuracağına inanıyor. Ancak Aragon kadar destek ve ilgi bulamadılar. ICO'ları ilk bir saatte 1 milyon dolar fon toplayabildi ve kripto paraları hala borsalarda listelenmiyor.

Aragon herhangi bir yol haritası belirtmemiş olsa da 2019 yılı sonunda kadar proje üzerinde yeni özellikler ve geliştirmeler yapılmaya devam edilecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.