Letonya merkezli Aerones, rüzgar türbinlerinin bakımlarını drone ile sağlıyor

Letonya merkezli Aerones, rüzgar türbinlerinin bakımlarını drone ile sağlıyor

Öncesinde çoğunlukla savunma sanayisinde görmeye alışık olduğumuz dronelar son yıllarda hayatın her alanında karşımıza çıkıyor. Drone endüstrisindeki büyüme çığ gibi artsa da hükümetlerin uyguladıkları yasaklar, fiyat rekabetinin yetersizliği gibi nedenlerle dronelar tüketicinin günlük hayatında henüz hak ettikleri yeri bulabilmiş değiller.

Dronelar, endüstriyel alanda da gösterdikleri performansları ile dikkatleri üzerine çekiyor. The Boston Consulting Group'a (BCG) göre Avrupa ve ABD'deki endüstriyel drone filosunun 2050 yılına kadar 50 milyar dolarlık bir pazara ulaşması bekleniyor.

Letonya merkezli girişim Aerones, özellikle doğanın ağır şartlarına karşı savunmasız kalan rüzgar türbinlerinin bakımı için büyük bir adım attı. Girişimin ürettikleri dronelar ile rüzgar türbinlerinin bakımları daha hızlı ve güvenli bir şekilde yapılabiliyor.  Şirket, elektrik ile çalışan dronelara monte ettiği su hortumları ile rüzgar türbinlerinin temizliğinde iddialı bir yol izliyor.

Geleneksel yöntemlerle bir rüzgar türbinin bakımı çoğunlukla iki şekilde yapılıyor. İlki rüzgar türbinlerinin  bıçakları yere indiriliyor ve  bakımı yerde sağlanıyor. Diğeri ise bıçaklar, helikopter yardımı ya da başka bir şekilde ile yüzlerce metre yükseğe çıkan personele teslim ediliyor.  Maliyet ile ilgili net bir bilgi bulamasam da, 2014'de yayınlanan bir haberde, helikopter ile bir rüzgar türbini temizleme saat ücretinin 3.000-4.000 Euro arasında değiştiği bilgisi yer alıyor.

Aerones'a dönecek olursak, üç yıllık bir girişim olarak, dünya çapında bir dizi ülkede teknolojisini geliştirip test ederken, fon alma çabalarına devam ediyor. Şirketin kısa vadeli planları arasında, şimdilik sistemi bir kit olarak satmak yerine müşterilere bu alanda drone hizmeti sunmak var.

Arama-kurtarma çalışmalarına dronelar ile müdahale

Son olarak Aerones'un dronelar ile diğer uygulamalar üzerinde de çalıştığını paylaşalım. Bunlar arasında yüksek binaların dışını temizlemek, yüksek yerlerde yangına mücadele etmek gibi çözümler de yer alıyor. Diğer bir iddialı uygulama ise helikopterlerin katılamadığı arama kurtarma çalışmalarında droneları kullanmak yer alıyor. Girişimin, arama ve kurtarma çalışmalarında güvenliği sağlamak için 180 kiloya kadar yük taşıyabilen droneları bulunuyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.