Google E-Tablolar aracılığıyla kod yazmadan sitenizi oluşturabileceğiniz araç: Sheet 2 Site

Google E-Tablolar aracılığıyla kod yazmadan sitenizi oluşturabileceğiniz araç: Sheet 2 Site

Günümüzde internet sitesi oluşturmanın bilinen iki yöntemi var. İlki birilerine yaptırmak tabii ki ve ikincisi de hazır site oluşturma platformlarını kullanmak. Her iki durumda da ciddi bir bütçe ayırmamanız durumunda teknik bilgiye ihtiyaç duyuyorsunuz ve bu da internet sektöründe çalışmayan veya bu konuyla ilgili olmayan kişiler için oldukça can sıkıcı olabiliyor. Wordpress gibi platformlar her ne kadar esneklik sağlasa da birkaç fotoğraf, link ve veri barındıran bir site için fazla zaman harcamış oluyorsunuz.

Bağımsız bir geliştirici olmak amacıyla işinden ayrılmış ve geliştirdiği (geliştireceği) projelerle ayda 1000 dolar kazanmayı amaçlayan Andrey Azimov (hikayesi ilgi çekici) da bu problemi yaptığı bir başka projede görünce sıklıkla kullandığı Google Sheets'i (E-Tablolar) bir internet sitesi hazırlama aracına dönüştürmeye karar vermiş böylece Sheet 2 Site projesi doğmuş. Bu proje sayesinde sadece 7 dakikada oldukça sade ve basit bir internet sitesi hazırlayabiliyorsunuz ve herkesin erişimine sunabiliyorsunuz. Üstelik kendi domaininize geçmek istemeniz dışında ücretsiz.

Google E-Tablolar kullanarak bir site oluşturmak her ne kadar garip bir fikir gibi görünse de pratikte oldukça işe yarıyor. Yapmanız gerekenler şöyle:

  • Sheet2Site.com'dan erişebileceğiniz taslağı kopyalayarak başlıyorsunuz. Taslak, Google Drive hesabınızda oluşturuluyor.
  • Açılan taslak kopyasını Andrey'in sitesinde hazırladığı yere yapıştırarak ikinci adımı tamamlıyorsunuz.
  • Tekrar Google E-tablolara dönerek açık dosyanızın menüsünden "Dosya - Web'de yayınla" seçeneğini tıklayın. Açılan pop-up'da "Yayınla" butonuna tıklayın ve "ok" ile işlemi tamamlayın.
  • Tekrar Sheet 2 Site'ye dönüyoruz ve "Generate - Oluştur" butonuna tıklayarak sitemizi son haline getirmiş oluyoruz.
  • Her şey yolunda gittiyse artık tablolara dönerek dilediğiniz gibi düzenleyebilir ve yayınlamak istediğiniz içeriği kullanıcılara sunabilirsiniz.

Özellikle araştırma sonuçları, aktif araştırmalar ve Andrey'in örnekleri gibi belirli aralıklarla güncellenebilecek şeyleri yayınlamak için bu taslağı kullanmak oldukça zaman kazandırabilir.

Kurucu Andrey'in sitenin sonunda da belirttiği gibi kendisiyle iletişime geçerek filtre, sıralama, kendi alan adınızı kullanma gibi özellikleri nasıl kullanacağınızı öğrenebilirsiniz. Hazırladığınız bir site olursa yorum alanında paylaşmayı unutmayın.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.