2017 mobil reklam yatırımları Türkiye'de 1 milyar TL'yi aştı

2017 mobil reklam yatırımları Türkiye'de 1 milyar TL'yi aştı

Nielsen Türkiye iş birliğinde gerçekleştirilen MMA Türkiye (Mobil Pazarlama Birliği) araştırmasına göre, 2017'de mobil reklam yatırımları 1 milyar 205 milyon TL'ye ulaştı. Yerel yayıncılara ise 277 milyon TL düzeyinde mobil reklam yatırımı yapıldı.

2017 yılı Türkiye Mobil Reklam Harcama Araştırma raporu verilerine göre geçen yıl içinde mobil mecralara yapılan reklam yatırımları, ilk kez bir milyar TL barajını aştı. Mobilin reklam pastasındaki payı, 2017'de 1 milyar 205 milyon TL'yi bulmuş oldu.

MMA Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Işık İlhan ise Türkiye Mobil Reklam Harcama Araştırma raporunun, gerçek verilere dayalı uzman analizlerle, sektörün gelişim ivmesini gözler önüne serdiğini belirtti.

2017'de Display Reklamlar ön planda

Araştırma sonuçlarına göre 2017'de Display reklamlar öne çıktı. Display reklamlar, 783,48 milyon TL’lik yatırım rakamıyla diğer mobil reklam tipleri arasında yüzde 65’lik pay aldı. Rapora göre Display ana başlığı altında yer alan Banner ve Rich Media gibi gösterim veya tıklama bazlı reklamlara yapılan yatırım ise 518,3 milyon TL seviyesinde yer alıyor. YouTube, sosyal medya videoları ve yerel yayıncıların mecralarında yer alan videolar da dahil olmak üzere, Display reklam tipleri başlığı altında ele alınan video reklamlar ise 265,2 milyon TL ile toplam yatırımlardan yüzde 22 pay aldı.

Bunun yanı sıra raporda mobil arama motorlarına yapılan reklam yatırımlarının 421,87 milyon TL olduğu görülüyor. Programatik üzerinden sunulan mobil reklamlar için yapılan yatırımların toplamı ise 509,3 milyon TL'yi buluyor. Bu arada, Doğal (Native) reklam yatırımlarının 48,21 milyon TL'ye ulaştığını da belirtelim.

Yerel yayıncılara yapılan mobil reklam yatırımı 277 milyon TL seviyesinde

Raporda 2017 yılında mobilde yerel yayıncılara 277 milyonun üzerinde yatırım yapıldığı gözlemleniyor. Bu yatırımların  206,9 milyon TL’lik kısmı Premium reklamlarda gerçekleşiyor ve 31 Milyar görüntülenme sayısına ulaşılıyor. Premium satın almalarda reklam verenler ya da medya ajansları, reklam ağları ve yayıncılarla birebir görüşerek reklamın hedef kitleye uygun mecralar üzerinde çıkmasını sağlıyor.

Konu yerel yayıncılardaki Programatik reklam yatırımlarına geldiğinde ise 70,3 milyon TL'lik bir yatırım ile 37,3 Milyar görüntüleme gerçekleşmesi dikkat çekiyor.

Yerel yayıncılara yapılan toplam reklam yatırımı hesaplanmasında, Yayıncı ve Network Adserver raporlarından sağlanan verilerin Nielsen AdIntel verileriyle karşılaştırılmasıyla elde edilen toplam gösterim adetleri temel alındı. Bu sonuca ortalama rate card üzerinden yapılan hesaplamalar da dahil edildi.

Bu verilerin yanı sıra mobil sosyal medya yatırımlarının 325 milyon TL’nin üzerinde gerçekleştiğini belirtelim.

2017 Türkiye Mobil Reklam Harcama Araştırması raporunda mobil reklam gösterim adetleri ve yatırım tutarlarının yanı sıra; , tercih edilen kanallar, önce çıkan reklam tipleri, sektörel dağılımlar gibi verilere de yer veriliyor. Mecra ve reklam tiplerine göre yatırım dağılımları ve gösterimler bilgilerinin bulunduğu raporda yatırım gerçekleştiren sektörlere ait bilgileri de bulabiliyorsunuz. Eğer siz de bu verileri incelemek istiyorsanız, 16 Mart 2018 tarihinden itibaren https://www.mmaturkey.org/dokumanlar adresinden indirmeniz mümkün.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.