16,5 milyon dolar yatırım alan Starsky Robotics, otonom kamyon üreticilerine meydan okuyor

16,5 milyon dolar yatırım alan Starsky Robotics, otonom kamyon üreticilerine meydan okuyor

San Francisco merkezli girişim Starsky Robotics, girişimlere erken aşamada yatırım yapması ile bilinen Shasta Ventures'tan 16,5 milyon dolarlık yatırım aldığını duyurdu. 2015 yılında kurulan girişim, böylelikle bugüne kadar 21 milyon dolar yatırım almış oldu. A serisindeki yatırımcıları arasında Y Combinator, Trucks.vc, 50 Years, 9 Point Ventures gibi isimler de yer alıyor.

Otonom lojistik kamyonları üzerine yoğunlaşan girişimin ilk kez sürücüsüz olarak 10 km yol kat etmesi Starsky Robotics tarafından duyurulan diğer bir gelişme.  Bir blogda kaleme aldığı yazıda şirket CEO'su ve kurucularından Stefan Seltz-Axmacher'ın otonom kamyonları gerçek hayata geçiren ilk şirket olduklarını iddia etti. Ancak Uber, Mercedes Future Truck ve Volvo gibi köklü araç üreticilerinin bir süredir otonom kamyonları yollarda test ettiğini biliyoruz.

"Şirketler ya beceriksizler ya da bunu önemsemiyorlar"

Ancak Seltz-Axmacher’in bu konuya oldukça iddialı bir yanıtı var. Seltz-Axmacher’e göre bu alandaki büyük isimler en azından kendileri gibi tam olarak otonom kamyon üretimini önemsemiyorlar. Gerekçe olarak ise kendi ekibinden 50 kat fazla personele sahip olan Uber’in otonom kamyonların sürüşlerine yeni odaklanıyor olması yer alıyor. Yazıda girişim olarak buna geçtiğimiz Nisan ayında başladıklarını hatırlatan Seltz-Axmacher, yorumunda “şirketler ya beceriksizler ya da bu konuyu yeteri kadar önemsemiyorlar.” diyor.
Henüz hiç bir otonom kamyonunu piyasaya çıkaramamış olan şirketten gelen cesur açıklamalar meydan okuma niteliğinde. Ancak şirketlerin meydan okumaları o kadar ince bir çizgide yer alır ki, çizginin öbür tarafına geçildiğinde, açıklama yapan şirketin hanesine bu durum eksi bir puan olarak yazılabilir.

Öte yandan araçları daha erken test etmek, pazara daha erken girileceği ya da müşteri beklentilerini tamamen karşılayacak araçların üretileceği anlamına da gelmiyor. Sanıyorum ki, bu konuda Seltz-Axmacher’ın iyi bir PR danışmanına ihtiyacı olduğu fikrini paylaşmam konusunda hem fikirizdir.

2018’de ilk sürücüsüz lojistik kamyonları piyasaya sürmeye hazırlanan girişim bu arada kadrosuna da yeni çalışma arkadaşları eklemek istiyor. Şansını denemek isteyen profesyoneller için de linki buraya bırakalım. Şimdiden bol şans dileriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.