Sürücüsüz araç teknolojisi yarışında hangi şirketler ön sıralarda?

Sürücüsüz araç teknolojisi yarışında hangi şirketler ön sıralarda?

Otonom araçlar, teknolojiden şehir planlamasına kadar büyük bir ekosistemi etkiliyor. Yakın gelecekte yollara çıkacak olan otonom araçlar, bugün araç üreticileri kadar teknoloji şirketlerinin de büyük ilgisini çekiyor.

Volkswagen, Ford ve General Motors gibi köklü şirketlerin de yanı sıra Tesla, Uber ve Waymo gibi yeni nesil şirketler de otonom araç dünyasına yatırım yapıyorlar. Peki bir değerlendirilmede 6 marka karşılaştırılsa hangi şirketler yüksek puan alır? Köklü araç üreticileri mi? yoksa Silikon Vadesi'nde doğan yeni nesil şirketler mi? International Institute for Management Development (IMD) markaları analiz ederek yanıt vermeye çalışmış.

Otonom araçlarda bildiğiniz üzere karşılaştırma, 5 seviyeden oluşuyor.  0. Seviye  otonom olmadığını gösterirken, 5. Seviye araçlar tam otonom araç olduğunu gösteriyor. Verileri, yatırımlar, stratejik ortaklar ve resmi basın açıklamalarını inceleyerek toplayan yazar, her oyuncunun şu anda kaçıncı seviyede olduğunu açıklıyor.

Volksvagen (VW)

Taksi çağıran uygulama App Gett'e yatırım yapan Volkswagen, araçlara yapay zekayı entegre edebilmek için de Nvidia ile ortaklık anlaşması imzaladı. 2018 'de VW Group, Audi A8'i piyasaya sürmeye hazırlanan şirket, bu araçla ilk kez 3. Seviye otonom sürüşe yani; "koşullu sürüş otomasyonu" seviyesine ulaşmış olacak.

"Koşullu sürüş otomasyonu", bilgisayarın otomobile ait tüm sürüş işlevlerini üstleneceği anlamına geliyor. Ancak gerekli durumlarda araç kontrolünü bir insanın alması gerekebiliyor.

Ford

2. Seviye'de bulunan Ford, şu anda otopilotlu "kısmi sürüş otomasyonu" olan otomobiller piyasaya sürüyor. Bu, sürüşün bir veya daha fazla yönünün çevreyle ilgili bilgilere dayanan bir bilgisayar tarafından kontrol edildiği anlamına geliyor. Bu alanda yapay zeka teknolojisine de yatırım yapan Amerikan araç üreticisi, 1 milyar dolar ödeyerek Argo AI'ye yatırım yaptı.

Otonom araçlar kullanarak pizza teslimatını test etmek için yapılan bir denemenin ardından Ford, şimdi kamuya açık yollarda 4. Seviye araçlarını deniyor. "Yüksek otonom sürüş" özelliğine sahip bu özellik ile otomobil tamamen kendi başına sürebiliyor.  Ancak yol koşulları veya hava koşulları kötü olması durumunda kontrolün yine sürücü de olması gerekiyor.

General Motors (GM)

2. Seviye otomasyonlu araç satan GM, 2016'da Cruise Automation'ı satın almasının ardından 2019'a iddialı bir şekilde girmek istiyor. Şirket 2019 yılında, 5. Seviye'de ilk seri-üretime-hazır otonom araçlarını piyasaya sürmek istiyor. Cruise AV, bir insanın devralmasını sağlayan bir direksiyon veya pedallara sahip olmayacak. Öte yandan araç modeli, şirketin büyük şehirlerde faaliyet göstermeyi planladığı büyük bir sürücüsüz taksi filosunun parçası olacak.

Ancak şirketin henüz halka açık yollarda aracı test etmek için gerekli güvenlik izinlerini alamamış olması büyük bir sorun olarak gösteriliyor.

Waymo (Alphabet)

2009 yılında özel bir proje olarak kurulan Waymo, 2016 yılında Google'dan ayrıldı. Şirketleri arasında Google'ın da aralarında bulunduğu Alphabet'in çatısı altında faaliyet gösteren Waymo, bir aracı ticari olarak henüz üretmedi veya satmadı. Ancak şirket Kasım 2017'ye kadar sürücüsüz araçları ile toplam 4 milyon mil ( yaklaşık 6,5 milyon km) kat ederek bir rekor kırdı. 5. Seviye bir araç olan Firefly'i 2015-2017 tarihlerinde test eden Waymo sonrasında, Chrysler Pacifica’tan başlayarak diğer üreticilerin araçlarına monte edilebilecek donanıma odaklanmaya karar verdi.

Uber

Araç paylaşım uygulaması Uber,  2016'dan bu yana Pittsburgh sokaklarında otonom araçlarını test ediyor. Otonom kamyonlar üretmeye odaklanan şirket Otto'yu 2016'da 680 milyon dolar karşılığında satın alan Uber, bu sıralar yapay zekaya yönelik yeteneklerini  geliştirirken, NVIDIA'nın son seri çipini Otto araçlarında test etmeyi planlıyor.

Aynı zamanda, kendinden sürüşlü bir araç filosu oluşturmak üzere Volvo ile ortaklık kuran Uber,  Toyota ile birlikte otonom bir araç  oluşturmak için ortak çalışıyor.

Tesla

Silikon Vadisi'nin otomobil üreticisi  Tesla, aynı zamanda 2. Seviye oto pilotunu 2015 yılında piyasaya ilk sunan ilk şirket olma unvanına sahip. Tesla, 2016'da tüm yeni Tesla araçlarının tam otonom donanıma sahip olacağını duyurmuştu. Şirket CEO'su Elon Musk, 2018'in ilk yarısında  4. Seviye bir Tesla'nın hiçbir insan müdahalesi olmadan Los Angeles'tan New York'a seyahat edeceğini iddia ediyor.

Görünen o ki Tesla, Uber, Waymo gibi şirketlerin pazarda güçlü bir üstünlüğü var. Geleneksel otomobiller üreticileri, 3.ve 4. Düzeyde kalırken, yeni şirketler ( Waymo ve Uber'in bu karşılaştırılmada yer almaması gerektiğini düşünüyorum ) 5. Düzey  ile tam otomasyona yönelerek onların önüne geçiyor. IMD'nin raporuna aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.