Google, açık kaynak geliştirme platformu Flutter'ın beta sürümünü başlattı

Google, açık kaynak geliştirme platformu Flutter'ın beta sürümünü başlattı

Google, yeni açık kaynak geliştirme platformu Flutter'ı Mobil Dünya Kongresi (MWC) sırasında tanıttı. Şirketin yaptığı açıklamayla da Flutter’ın resmi olarak beta aşamasına geçtiği duyuruldu. Google'ın bu hizmeti sayesinde kod yazmadan uygulama tasarlanabilecek.

Flutter ile uygulamalar, Android Material Design ve iOS Cupertino tasarım anlayışlarına uygun olarak hızlıca tasarlanabiliyor. Sistem her iki platform için de temel bir motor üzerinde çalışıyor. "Flutter Render Motoru" adı verilen bu motor sayesinde de uygulamalar tasarlanabiliyor.

Hem Android hem de iOS platformlarında tasarlanabilen uygulamalar, sadece Flutter'ın desteklediği işlevleri yerine getirebiliyor. Flutter Render motorunun Android’de çalışabilmesi için en az 6,7 MB boyutta bir alana sahip olması gerekiyor. Flutter ile Android'iniz için tasarladığınız uygulamalar, 6,7 MB’ın üzerinde dosya boyutuna sahip. iOS içinse bu alan henüz belli değil.

Google, Flutter'ın üç özelliğini şu şekilde açıklıyor:

  • Stateful Hot Reload, yeni bir reaktif çerçeve, zengin widget seti ve entegre takımı gibi özelliklerle hızlı bir gelişme yaratıyor.
  • Oluşturulabilir widget setleri ve zengin animasyon kütüphaneleri, genişletilebilir bir mimari ile esnek bir şekilde tasarlanıyor.
  • Taşınabilir, GPU hızlandırmalı oluşturucu ve yüksek performanslı yerli ARM kod ile cihazlar ve platformlarda kaliteli bir deneyim sunuyor.

Flutter'ın programlarını tasarlamak için kullandığı dil ise, geçtiğimiz hafta 2.0 sürümü çıkan Dart dili oluyor. Bazı geliştiricilerin uygulama geliştirmek ve tasarlamak için Flutter kullanmaya başladığı da söylentiler arasında.

Google yetkilileri, uygulamanın beta sürümünden ne zaman çıkacağının tarihini kesin olarak vermese de her dört haftada bir beta sürümlerinin yenileneceğini belirtti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.