Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'dan girişimlere yatırım konusunda açıklamalar

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'dan girişimlere yatırım konusunda açıklamalar

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Dünya Melek Yatırım Forumu'nun (WBAF) açılışında girişimlere yatırım konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'de kişi başı girişim yatırımının 1,3 dolar seviyesinde olduğunu söyleyen Kalkın Bakanı, Avrupa Birliği'nin en iyi 10 ülkesinde son sırada olan İspanya'da ise bu seviye 12,7 dolar olarak açıkladı.

Melek yatırımcıların aynı zamanda, yatırım yaptıkları ve ortak oldukları firmalara danışmanlık da yaparak değer yarattığını vurgulayan Elvan, ABD'deki toplam melek yatırım miktarı yaklaşık 21 milyar dolara ulaştığını belirtti. Melek yatırımların son yıllarda Türkiye'de hızla geliştiğini söyleyen Bakan Lütfi Elvan, melek yatırımcılara verilen lisansların dağılımına bakıldığında, İstanbul'un yüzde 79 ile ilk sırada yer aldığını da sözlerine ekledi. Geçen yıl melek yatırım, girişim sermayesi ve özel sermaye yatırımlarının toplamda 177 milyon dolarlık bir yatırım yaptığını da hatırlatalım.

Türkiye'de girişimlere yapılan yatırımların Batı Avrupa ülkelerine kıyasla düşük olduğunu belirten Elvan, kitle fonlamasının, tek başına kayda değer bir etki yaratamayacak  kadar çok sayıda yatırımcının ufak meblağlar ile bir girişimi internet siteleri üzerinden fonlamasına veya bağış yapmasına imkan tanıyan yeni neslin finansman aracı olduğunu söylerken, gündemlerinde Risk Sermayesi Girişimi'nin de bulunduğunu söyledi. Girişim sermayesi ihtiyacı olan işletmeleri ortaya çıkarmak ve katma değeri yüksek ürün ve hizmetler üretmek için bu uygulamayı kalkınma ajanslarının da iş birliğiyle ulusal ve bölgesel düzeyde uygulamayı planladıklarını da belirtti.

Geçtiğimiz yıl yayınlanan Türkiye’nin lisanslı melek yatırımcılarına dair önemli bilgiler raporuna da buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.