Blockchain tabanlı bir yapay zeka: SingularityNET

Blockchain tabanlı bir yapay zeka: SingularityNET

Yapay zekâ son dönemin en çok konuşulan teknoloji konseptlerinden biri. İnsanlığı kurtaracak mı sonunu mu hazırlayacak tartışmaları hızla sürerken bir diğer hararetli tartışmaların ve her gün yeni yeni fikirlerin açıklandığı bir diğer teknolojik konsept ise blockchain. Peki, ikisi bir araya gelirse ne olur?

Merkezcil olmayan blok zincirler, yapay zekâ teknolojisinin potansiyelini daha demokratik bir şekilde geliştirmesine yardımcı olabilir. Yapay zeka geliştirme platformları şimdilik birkaç teknoloji devi şirketin elinde ancak blok zincir teknolojisi sadece yapay zekanın geliştirilebileceği platformlar sunmakla kalmayıp, yeni yeni gelişen yapay zeka teknolojisini küresel bir beyin haline de getirebilir.

Yapay zeka alanında lider araştırmacı ve geliştiricilerinden Ben Goertzel, yapay zeka teknolojisinin insanlığın yararına bir yolda ilerleyebilmesinin, merkezi olmayan ve demokratik bir şekilde blok zincir alt yapısı ile geliştirildiğinde mümkün olabileceğine inananlardan. Bu sebeple Goertzel SingularityNET’i geliştiriyor.

SingulartyNET, anti merkezcil bir yapay zeka platformu. Goertzel ve ekibi, görüntü tanımlamadan doğal dil işlemeye kadar bir çok yapay zeka algoritmasını etkin bir şekilde çalıştırabilen blok zincir tabanlı bir alt yapı oluşturmayı planlıyor. Sistem ayrıca hangi algoritmaların daha çok kullanıldığını takip etmek ve geliştiricilerin buna göre hareket etmesini sağlamak içinde kullanılabilecek.

Bir yapay zekayı geliştirirken algoritmaların elle dizilmesi yerine SingularityNET’te sistem geliştikçe kendileri arasında iletişim kurabilecek ve data alışverişi yapabilecekler. Örneğin dans etmeyi öğrenmesi gereken bir robotun yapay zeka algoritmaları geliştirici tarafından dizilmek yerine sistem otomatik olarak hangi algoritmaların hangi sırayla çalışması gerektiğine karar verebilecek. İşlem tamamlandığında işlemi gönderen geliştirici sisteme gene kripto para ile ödemesini yapıyor. Yapay zekanın geliştirilmesi aşamasında sistem hangi geliştiricilerin algoritmaları kullanıldı ise, işlemi talep edenin yaptığı ödemeden onlara da paylarını veriyor. Bu şekilde sistem madenciler dışında yapay zeka geliştiricileri için de bir kazanç platformu oluşturmayı hedefliyor.

Yakın bir gelecekte kendi platformları üzerinde daha demokratik ve kapsayıcı yapay zeka projelerinin geliştirileceğine inana Goertzel, bu sektörün sadece büyük teknoloji şirketlerinin geliştirdiği merkezcil yapay zeka projeleri ile şekillenmesini istemiyor. Belli ki onun fikirlerine inanan çok sayıda insan var. SingularıtyNET’in Aralık ayında yapılan ICOsu 36 milyon dolar topladı ve 60 saniyeden kısa sürede tamamlandı. Hedef; her sektöre uygulanabilir düşük maliyetli ve yüksek kaliteli yapay zeka ürünleri geliştirebilmek.

Yapay zeka uygulamalarının kullanım alanları şimdilik çok kısıtlı. Bir algoritma bir santraç oyununu ustasından daha iyi oynayabilir ama başka da bir şey yapamaz. Belirli işler için spesifik olarak geliştirilmişlerdir. Ancak yapay zekanın geleceği; Genel Yapay Zeka (Artifical General Intelligence-AGI). Genel yapay zeka konseptinde yapay zeka daha esnek bir öğrenme kapasitesine sahip, aynı insanlarda olduğu gibi. Goertzel SingulartyNET projesinin genel yapay zeka için ilk adım olabileceğine inanıyor.

Goertzel daha önce bir röportajda, blok zincirinin karmaşık yapay zeka algoritmalarının çalıştırılabileceği bir ağ olduğunu belirtmişti. Aynı insan vücudu gibi. İnsan bedeninin de merkezcil bir yönetimi yoktur. Beynimiz bile bedenimizin yaptığı her şeyi yönetmez. Hatta beyinin içinde onun işlevlerini yöneten de herhangi bir bölge yok. Blok zincir tabanlı dağıtılmış ağlar AGI'ların bir yöneticiye ihtiyaç duymadan bir organizma gibi işlem görebilmelerine olanak tanıyacak.

Yapay zekayı blok zincir üzerinde geliştirmenin başka iyi yönleri de var. Son zamanlarda güvenli bir şekilde AGI yaratmanın yolları tartışılıyor. Ünlü fizikçi Stephen Hawking'in; etkili bir yapay zeka yaratma başarımız insanlık tarihinin en önemli olayı olacaktır yada en kötüsü, henüz bilemiyoruz sözleri konu üzerinde ki endişeleri dile getirir nitelikte. Goertzel ise AGI'ları blok zincir üzerinde geliştirmenin, projeye daha çok kişi katıldıkça ve kontrol git gide anti merkezcil bir hal almaya başladıkça daha güvenilir bir yol olacağına inanıyor ve uzun vade de insanlık yararına çalışan bir yapay zeka geliştirmenin en iyi yöntemi olduğunu savunuyor. Ama her iki yolunda garantisi yok elbet demekten de çekinmiyor.  En nihayetinde merkezcil olmayan blok zincir üzerinde açık kaynak olarak geliştirilmiş bir yapay zekanın, herhangi bir şirket tarafından geliştirilmiş bir yapay zekadan daha başarılı ve her anlamda daha güvenilir olacağı aşikar.

Projelerinin amacının, dünyanın her yerinden küçük veya büyük şirketler ve şahsi kullanımlar dahil herkese yapay zekayı erişilebilir kılmak olduğunu söyleyen Goertzel, platformlarının bu alanda insanlığı sabit tek bir konuya odaklı algoritmalardan kendi kendine öğrenen esnek yapay zekalara taşıyacak bütün geliştiricilere açık olduğunu belirtti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.