Dijital reklamlarda kesintiye giden Procter & Gamble'ın bu yılki planı nasıl?

Dijital reklamlarda kesintiye giden Procter & Gamble'ın bu yılki planı nasıl?

"Dijital", birçok marka için pazarlama dünyasında artık olgunluğa ulaşmış bir kavram. Ancak medya satın alma kanadında hala alınacak mesafeler var. Bugün birçok küresel marka, sektörün tekelini elinde bulunduran teknoloji şirketlerini ve medya ajanslarını dize getirmeye çalışsalar da mücadele sürüyor. Hızlı tüketim ürünlerinde faaliyet gösteren ve dünyanın en büyük reklam vereni Procter & Gamble (P&G) ise bu akımın öncü isimlerinden.

Geçtiğimiz yıl Google'a ait platform YouTube'ta yer alan şiddet, nefret söylemi ve terör barındıran içeriklerde küresel şirketlerin reklamlarının boy göstermesi P&G kanadında konuya yönelik bardağı taşıran son damla olmuştu. Google'ın kullandığı yazılım "automated ad-targeting" ile ortaya çıkan sorun ile şirket, platformdan tüm reklamlarını çekmişti. Google konuya yönelik ciddi adımlar atsa da, P&G, yüzünü henüz teknoloji devine çevirmiş değil.

P&G'nin dijital medya satın almaya yönelik mesajı oldukça açık: Teknoloji şirketleri ve medya ajanslarından şeffaf, ölçümlenebilir metrikleri olan, marka güvenliğini sağlayan ve denetlenebilir bir sistemin geliştirilmesini istiyor. Bu konuda somut adımlar atan lider marka, kriterleri sağlamayan şirketler ile de artık çalışmıyor.

Şirketin Markalardan Sorumlu Direktörü Marc Pritchard, geçtiğimiz yıl ABD'de IAB'nin düzenlediği Annual Leadership Meeting'de konuya yönelik düşüncelerini paylaşmıştı. Pritchard, reklam sektörünün kalan kısmını P&G'nin öncülüğünü takip etmeye çağırarak "Dijital bir geçiş süresi sona erdi" demiş ve eklemişti: Büyümenin vakti geldi. Harekete geçmenin vakti geldi. Öte yandan  konuşmasında diğer markalara da çağrıda bulunarak, bahaneleri kabul etmemelerinin altını çizmişti.

Öte yandan dijital medyadaki sahtekarlığın yüzde 20'leri bulduğunu söyleyen yönetici, “rezil haldeki medya tedarik zincirine para ve zaman yatırımı yapmak istemediğini” de açıklamıştı.

Geçen bir yıllık süre zarfında Pritchard'a göre reklam sektörü ilerleme kaydetti. Adage'de yer alan makalede Pritchard, sektörün büyük oyuncularının konuyu ciddiye aldığını ve tutumlarında ilerleme kaydettiklerini belirtti.

Annual Leadership Meeting, bugün yeniden başlıyor. Sadece ABD’de 650’den fazla medya ve teknoloji şirketinden  olan IAB, dijital reklamcılığın standartlarını oluşturmak, ve optimize etmek için çalışıyor. 3 gün sürecek etkinlikte dijital reklam şeffaflığından markaların güvenliğine kadar reklam dünyasının geleceği yine enine boyuna tartışılacak.

Bu arada reklam dünyasının önde isimlerinin de somut adımlar atmaya başladığını hatırlatalım. Geçtiğimiz yıl Şubat'ta Facebook, reklamlarını Media Research Center'ın (MRC) denetimine bırakmaya başladı. Üç aşamalı denetim sürecinde video izlenmelerinin MRC standartlarına uygunluğu,  verinin doğruluğu ve eksik veri sağlayıp sağlamadığı denetleniyor.

2017'de reklam harcamalarına küreselde 7,18 milyar dolar bütçe ayıran P&G, dijital reklam harcamalarında da yaklaşık 140 milyon dolarlık bir kesintiye gitmişti. Şirket kesintiye rağmen organik satışlarında yüzde 2'lik bir artış olduğunu açıklamıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.