Ripple, XRP kullanılarak para transferi testleri içi Moneygram ile anlaştığını duyurdu

Ripple, XRP kullanılarak para transferi testleri içi Moneygram ile anlaştığını duyurdu

Ripple CEO'su Brad Garlinghouse geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamada 3 büyük para transferi şirketinin XRP'yi kullanacağını paylaşmıştı. Yapılan bu açıklamada hangi firmalar ile anlaşma yapıldığına dair bir bilgi paylaşılmamıştı. Dün yani 11 Ocak Perşembe günü yapılan resmi açıklama ile Dallas merkezli para transferi devi MoneyGram ile anlaşma yapıldığı bilgisi paylaşıldı.

Yapılan bu anlaşma Ripple'nin kripto parası olan XRP açısından oldukça önemli çünkü geçtiğimiz günlerde 3,5 dolara kadar ulaşan ve daha sonra yüzde 50'ye yakın değer kaybederek düşüş yaşayan XRP'nin pratikteki kullanımının net bir örneği olacak.

Yapılan ortaklık, MoneyGram'ın para transferi için işbirliği halinde olduğu firmalara nakit akışını Ripple'nin xRapid yani bildiğiniz adı XRP ile sağlamasını içeriyor. Testler başarılı olursa MoneyGram tüm para transferlerini XRP üzerinden gerçekleştirebilir.

Yapılan resmi açıklamada XRP'nin hızı, transfer ücretlerinin düşüklüğü ve verimliliği üzerinde duruldu:

XRP, ödeme alanında, 30 dolara kadar çıkabilen (bitcoinin artan transfer ücretlerinden söz ediliyor) transfer ücretlerine karşılık neredeyse 2-3 kuruşluk işlem ücreti ile en verimli dijital varlık konumundadır. XRP'nin ortalama işlem süresi 2-3 saniyedir ve en iyi kripto paralarda bu durum 15 dakika ile 1 saat arasındadır.

Dünya çapında bankalar (ve diğer finansal kuruluşlar) para transfer maliyetlerini düşürebilmek için blockchain teknolojisini kullanmaya çalışırken bazı uzmanlar XRP'nin bu anlamda kullanılmasının gereksiz olduğunu savunuyor. Ripple yetkilileri ise XRP'nin bankalar üzerindeki ciddi bir mali yükü kaldırabilecek potansiyeli olduğunu belirtiyor. Bankalar arasındaki anlaşmalar gereği sadece kasalarda duran yüklü miktarda paranın XRP sayesinde, bankalar tarafından farklı alanlarda yatırımlarda kullanılabileceği de kaldırılan yükün getirileri olarak belirtiliyor.

MoneyGram'ın Ripple ile yaptığı bu işbirliği sayesinde uzun yıllardır ciddi bir "transfer ücreti rekabeti" içerisinde bulunduğu Western Union ve TransferWise gibi daha düşük ücretlerle para transferleri yapan rakipleri karşısında bir avantaj elde edebileceği belirtiliyor.

MoneyGram CEO'su Alex Holmes yaptığı açıklamada şöyle diyor: "Blockchain teknolojisi her geçen gün standartları değiştiriyor ve yeniliği teşvik ediyor. Ripple ise şu anda sahip olduğu blockchain teknolojisi ile ön sıralarda yer alıyor ve bu nedenle xRapid'i (XRP) test etmek için sabırsızlanıyoruz. Biz bu ortaklığın MoneyGram'ın müşterilerine sunduğu hizmetleri geliştireceğini ve verimliliğini artıracağını düşünüyoruz."

MoneyGram'ın Ripple ile yaptığı açıklama ile XRP'nin değerinde bir anda yüzde 25'e yakın bir artış meydana geldi ve bu artışın hemen ardından yüzde 15'e yakın düşüş meydana geldi yani bu haberin XRP'nin değerini yaklaşık yüzde 12 oranında arttırdığını söyleyebiliriz. Tabii ki bu ilk etkiydi ve devamı da olabilir.

XRP'nin artışı aynı zamanda eski Ripple kurucuları tarafından XRP'ye rakip olarak kurulan Stellar (XLM) fiyatının da artmasına neden oldu. Geçtiğimiz aylarda MoneyGram - Ripple işbirliğinin bir benzeri sayılabilecek IBM - Stellar işbirliği yapılmıştı. MoneyGram rakiplerinin ilk gidebileceği kapı olarak Stellar görüldüğü için bu artışın meydana geldiğini düşünebiliriz.

Önümüzdeki günlerde para transferi konusunda daha farklı gelişmelerin olacağının da habercisi olabilir bu haber çünkü Ripple 3 büyük firmadan söz ediyordu ve MoneyGram bunların ilkiydi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.