ABD'den kripto para sahiplerini etkileyecek vergi yeniliği

ABD'den kripto para sahiplerini etkileyecek vergi yeniliği

Amerika son 30 yılın en geniş kapsamlı vergi düzenlemesini yapmaya hazırlanıyor. Hem Temsilciler Meclisi hem de Senato tarafından ayrı ayrı hazırlanan taslaklar (henüz bir uzlaşı sağlanmış değil) özellikle kripto paraların gündemi fazlasıyla meşgul etmesi dolayısıyla bazı kural değişiklikleri yapıyor. Bu kural değişiklikleri özellikle bir anda ortaya çıkan kripto para zenginlerini etkileyecek gibi görünüyor. Bu arada belirtelim Türkiye'de de hareketlenen vergi tartışmasında ABD modeli de baz alınabilir.

Henüz kesinleşmiş bir şey olmamakla beraber kripto paralar arasında yapılan değişimler dolayısıyla vergilendirme sisteminin "ilk giren-ilk çıkar (first-in, first out)" şeklinde yapıması planlanıyor. Bugüne kadar borsalar arası yapılan değişimler ve kripto paralar arasında yapılan değişimler "benzer bir değişim" diyerek yapıldığı için kazanç sağlayan kişiler neredeyse yüzde 20 daha az vergi ödeyebiliyordu.

Eğer hazırlanan yasalar onaylanırsa artık herhangi bir kripto para değişimi (alım-satım) yapılırsa bile ayrı ayrı vergilendirileceğini söylüyor San Francisco'daki Goodwin Procter'ın ortağı Kelsey Lemaster.

FIFO kuralı onaylanırsa eğer şöyle işleyecek: bir kişinin 2013 yılında bin dolara bitcoin aldığını ve geçen ay 10 bin dolara bitcoin aldığını düşünelim. Bu kişi 1 bitcoini 15 bin dolara satmak ister ve satarsa ilk aldığı bitcoini 1.000 dolardan aldığı için 14 bin dolar kar elde ettiği varsayılarak vergilendirilecek. LIFO olsaydı son giren, ilk çıkar prensibinden 10 bin dolara aldığı bitcoini satmış ve 5 bin dolar gelir elde etmiş olabilirdi.

Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) bitcoini bir mal olarak kategorilendirse de ilk alınan-ilk satılır kuralı yalnızca menkul kıymetler için geçerli olduğu için bitcoini etkileyip etkilemeyeceği henüz belli değil. Deloitte'den Jim Calvin bu konuyla ilgili "bitcoin de muhtemelen bu maddeden etkilenecek çünkü geçtiğimiz hafta vadeli bitcoin işlemleri başladı" diyor.

Yukarıda da söylediğim gibi henüz bir anlaşma sağlanmış değil ve first-in, first-out (FIFO) kuralı şu anda sadece Senato'nun taslağında bulunuyor ve uzlaşmada yer almayabilir.

Deloitte'den Calvin bu madde geçerse ve bitcoini de etkilerse aslında çok kolay bir çıkış yolu olduğunu da paylaştı.

"FIFO hükmü sadece hesaplara göre uygulanır. Eğer bitcoin sahibi bitcoinlerini ayrı bir cüzdanda bitcoin olarak tutarsa ve satmak istediğinde sadece ana hesabına satacağı kadar bitcoin transfer eder ve satarsa hesaba ilk giren bitcoin satışa çıkmış olacağı için o günkü duruma göre değerlendirmeye alınacaktır."

Evet, oldukça karmaşık ve sorunlu günler bitcoin yatırımcılarını bekliyor. Yeni vergi yasalarının geçmesi ve bitcoini etkilemesi durumunda bir çok uzman 2017 yılı bitmeden elden çıkarmak isteyecekleri kadar bitcoini satmalarını tavsiye ediyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.