E-Bursum, burs dünyasında verimliliğin anahtarı olabilir mi?

E-Bursum, burs dünyasında verimliliğin anahtarı olabilir mi?

Burs ihtiyacı olan öğrencilerin burs bulmasını kolaylaştıran E-Bursum’u bu yılın ortasında sizlere tanıtmıştık. Kitlesel fonlama kampanyasında başarıya ulaştıktan sonra büyüme adımlarına odaklanan girişim bugüne dek yaklaşık 4 bin bursiyere 12 milyon TL burs sağlamayı başardı.

E-Bursum da bir girişim gibi kurucusunun ihtiyacına binaen kurulan bir girişim. 2011’deki Van depreminden sonra burs bulmakta sıkıntı yaşayan Mesut Keskin‘in kurucusu olduğu bir E-Bursum, bursa ihtiyacı olan ama burs bulmakta zorluk yaşayan kişilere aradıkları fırsatı sunuyor. Platforma üye dernek ve vakıflar aracılığıyla burs eşleştirmesi yapan girişim, şimdiden önemli bir başarı kaydetmiş bile. Yaklaşık 4 bin bursiyere 12 milyon TL burs bulan E-Bursum, 150 bin kullanıcıyı kendine çekerek bu alandaki ihtiyacı da bir bakıma gözler önüne sermiş.

Bursiyerlerin yüzde 80'i lisans öğrencisi

Aldığımız bilgilere göre Türkiye’nin tüm illerinden başvuru alan platformda burs alanların yüzde 80’i lisans öğrencisi. Yaklaşık 10 tane vakıf ve dernekle anlaşması olan E-Bursum’da hem öğrenciler hem de kurumlar kendi profillerini oluşturuyor. İki tarafı dijital ortamda bir araya getiren girişim, bursların daha sistematik ve demokratik bir süreçle verilmesini; bursların gerçekten ihtiyacı olan kişilere gitmesini hedefliyor.

Toplumsal Eşitlikçi Fayda Protokolü

Mesut Keskin, basit bir aracı olmanın ötesine geçtiklerini ve hazırladıkları “Toplumsal eşitlikçi fayda protokolü” ile öğrencilerin hakkını korumakta olduklarını söylüyor. Platforma üye kurumların imzaladığı bu protokolün ne işe yaradığını Keskin şu sözlerle açıklıyor;

“Öğrenci burs verene başvurur ama bazen doğru bir iletişim ile karşılaşmaz. Biz de öğrencinin hakkını korumak için protokol hazırladık ve burs veren bütün kurumlara imzalatıyoruz. Bu protokol ile amacımız burs veren ve öğrenci arasındaki iletişimin iyi niyetli, dahil edici, yapıcı ve şiddetsiz iletişim şeklinde olmasını sağlamak ve bu protokol ile garanti alınmasına katkıda bulunmak. Bu protokol öğrencilerin haklarını burs sektöründe koruyan ilk protokol olma özelliği taşıyor.

Örneğin burs başvurusunda bulunan öğrencilerin ilgili burs formunda belirtilen şartları taşıması halinde ırk, renk, din, dil, yaş, cinsiyet, cinsel eğilim ve yürürlükteki yasalar tarafından korunan diğer etkenlerden bağımsız bir seçim süreci yaşaması maddesi bulunmakta. Aynı zamanda öğrencilerin özel yaşamlarını sorgulamadan veya baskı altına almadan, özel yaşamlarına kayıtsız ve şartsız saygı duyulması yine önemli maddelerimizden biri. Öğrenci bilgilerinin kanunlara uyacak şekilde gizli ve güvenli tutulması ve herhangi bir nedenden ötürü bursu kesilen öğrenciye, nedeni ile birlikte bilgi verilmesi de protokol maddelerinden birkaçı.”

En çok bursiyer İstanbul'dan

Aldığımız bilgiler göre E-Bursum’daki bursiyerlerin yüzde 59’u kadın ve yüzde 41’i erkek. Bursiyerlerin şehirlere ve yaşa böre dağılımı ise sağda gördüğünüz tablodaki gibi değişiyor. İstanbul bir çok alandaki liderliğini burada da gösteriyor ve bursiyerlerin yüzde 23'üne ev sahipliği yapıyor. İstanbul'u Ankara, İzmir, Konya ve Malatya takip ediyor. Yaş aralıklarına bakıldığında ise bursların neredeyse yarısının 20-21 yaşındaki genç öğrencilere gittiği görülüyor.

2015 yılından beri pek çok ödülün sahibi olan E-Bursum, 2017 yılında InnovationGen, Harvard-MIT Liderlik Akademisi’ne gitmeye hak kazandı. 2017 yılında Chobani Hamdi Ulukaya Girişimi (HUG) ve Emerging Innovators Bootcamps programlarına katıldıklarını söyleyen Mesut Keskin, tamamen nakit burs sağladıklarını bilgisini veriyor ve şu anda 6 kişilik bir ekiple yollarına devam ettiklerini ifade ediyor.

Burs dünyasını verimli hale getirebilir

Üniversitede devlet bursundan faydalanmış ama özel kurum ve derneklerden burs almamış biri olarak E-bursum'un çok önemli bir yaraya parmak bastığını söyleyebilirim. Zira burs bulamadığı için üniversiteye gidemeyen gençlerin hayatını değiştirmekten tutun, özellikle büyük şehirlerde ciddi bir zaman tasarrufu sağlayan bir girişimle karşı karşıyayız. E-bursum'un sistemli bir büyümeyle burs dünyasına verimlilik getirecek bir platform olmasını dört gözle bekliyorum.

Eğer E-Bursum'un hikayesini merak ediyorsanız Mesut Keskin'in aşağıdaki konuşmasını dinleyebilir, burslar hakkında daha fazla bilgi için e-bursum.com'u ziyaret edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.