1,7 milyar dolar yatırım almasına rağmen 2017'de kapanan 10 girişim

1,7 milyar dolar yatırım almasına rağmen 2017'de kapanan 10 girişim

Yatırım almak çoğu girişimcinin hayalidir. Birçok girişimci yeterince parası olmadığı için projesini başarıya ulaştıramıyor veya yeterli sayıda kişiye ulaştıramıyor. Çoğu kişinin kaçırdığı nokta ise yatırımın da tek başına yeterli olmaması.

2017 yılında kapılarını kapatmak zorunda kalan bazı büyük girişimlere bakalım. Bu girişimlerin toplam aldığı yatırım miktarı 1.695 milyar dolar ve yatırımcılarının artık yapabileceği hiçbir şey yok.

Busines Insider'ın derlediği, 2017 yılında kapılarını kapatan girişimler içerisinde en çok yatırım alanlara bir göz atalım. Girişimlerin her birini detaylı incelerseniz gelecekte yapmanız olası hatalar için dersler çıkarabilirsiniz.

Beepi: 2013 — Şubat 2017 

Aldığı yatırım: 150 milyon dolar

Ulaştığı en yüksek değerleme: 560 milyon dolar

İkinci el araç satıcılarını alıcılarla buluşturan beepi yatırımını gelire dönüştüremeyen şirketlerden. İki farklı şirket satın almak için görüşmeler yapsa da en sonunda satın almaktan vazgeçmişler. 2017 şubat ayında artık paraları kalmadığı için şirketi kapatmaya karar verdirler.

Quixey: 2009 — Şubat 2017

Aldığı yatırım: 133 milyon dolar

Ulaştığı en yüksek değerleme: 600 milyon dolar

Uygulamaları da tarayabilen bir mobil arama motoru olan Quixey, bir türlü yeterli bir gelire ulaşamayan şirketlerden. Kurucusu ve ekibi değişmesine rağmen gelir modeli oturmayınca kapıları kapatmaktan başka çareleri kalmadı.

Yik Yak: 2013 — Nisan 2017

Aldığı yatırım: 73 milyon dolar

Ulaştığı en yüksek değerleme: 400 milyon dolar

Anonim bir sosyal ağ uygulaması olan Yik Yak, gizliliğin getirilerinden biri olan tacizcilerle başa çıkamayınca kullanıcılarını kaybetmeye başladı ve sonunda kepenk indirdi. Yik Yak'ın kapanmasından sadece bir kaç gün önce mühendislik ekibini, ödeme şirketi Square'a 3 milyon dolara transfer etmesi ise oldukça şaşırtıcı.

Maple: 2014 — Mayıs 2017

Aldığı yatırım: 29 milyon dolar

Ulaştığı en yüksek değerleme: 115 milyon dolar

New York merkezli yiyecek dağıtım hizmeti olan Mapple, üst düzey bir restoran zinciri olan Momofuku'nun kurucusu ve şefi tarafından hayata geçirilmişti fakat üst düzey servis ve ürün kalitesi ile hizmet verirken gelirler yeterli olmayınca bu girişim de kapılarını kapattı. Ekibin bir bölümü İngiltere merkezli Deliveroo tarafından satın alınmış.

Sprig: 2013 — Mayıs 2017

Aldığı yatırım: 57 milyon dolar

Ulaştığı en yüksek değerleme: 110 milyon dolar

Özel taleplerle üst düzey kalitede yemek hizmeti sunmayı amaçlayan Spring, San Francisco'da 15 dakikada yemek servisi gibi iddialı bir model geliştirdi fakat rakiplerinin modelleriyle rekabet edemedi. Çünkü model sürdürülebilir değildi.

Hello: 2012 — Haziran 2017

Aldığı yatırım: 40 milyon dolar

Ulaştığı en yüksek değerleme 300 milyon dolar

Müşteri bulamadığı için kapanan Hello girişimi, müşterilerinin odalarında konumlanarak uykularını takip edip düzene koymayı amaçlıyordu. Target ve Wallmart'larda satışa da sunulmasına rağmen alıcı bulamayınca şirketi kapattılar. Uyku takibinde giyilebilir teknolojilerin daha fazla tercih edildiği acı bir şekilde öğrenilmiş oldu.

Jawbone: 1997 — Temmuz 2017

Aldığı yatırım: 1 milyar dolar

Ulaştığı en yüksek değerleme: 3 milyar dolar

10 yıldır giyilebilir teknolojiler ve taşınabilir hoparlörlere odaklanmış olan Jawbone, üreticilerine ödeme yapma konusunda sıkıntılara girince kapılarını kapatmak zorunda kaldı. Şirketin kurucusu ve CEO'su Hosain Rahman şu Jawbone Healt adını verdiği sağlık alanında donanım ve yazılım geliştirmeye başladığı yeni bir şirket kurdu.

Juicero: 2013 — Eylül 2017

Aldığı yatırım: 118.5 milyon dolar

Ulaştığı en yüksek değerlemee: 270 milyon dolar

2013 yılında kitlesel fonlama ile para toplayan girişim 2016 yılına kadar ürünü çıkaramadı. Bu da yetmezmiş gibi piyasaya sürülen ürünün, kutu içeceği bardağa sıkmak dışında bir şey yapmadığı ortaya çıkınca yatırımcılardan almayı bekledikleri yeni yatırımları alamadılar ve bir daha toparlanamadılar.

Raptr: 2008 — Eylül 2017

Aldığı yatırım: 44 milyon dolar

Ulaştığı en yüksek değerleme: 170 milyon dolar

Neredeyse 10 yıl boyunca oyuncular için bir sosyal ağ olarak hayatına devam eden Raptr, gelişen internet dünyasına ayak uydurabilmek için hizmetlerini genişletti ve oyuncuların arkadaşlarının en çok oynadığı oyunları takip etme, daha kolay bir şekilde uzaktan çoklu bi şekilde oyun oynama gibi hizmetler sunmaya başladı. Tüm bunlara rağmen bir çok firma benzer hizmetler vermeye başlayınca en büyük iş ortaklarından AMD ile ortaklığı bozulan Raptr, kapılarını kapatmak zorunda kaldı.

Doppler: 2013 — Kasım 2017

Aldığı yatırım: 51 milyon dolar

Ulaştığı en yüksek değerleme: 235 milyon dolar

Apple'ın AirPods ve Google'ın Pixel Buds'una rakip olarak gösterilen Doppler, müşterilerinin dış dünya ile iletişimini kişiselleştirmeyi sağlayan özel bir kulaklıktı. Normal konuşmalar kulaklık kulağınızdayken duyulurken dış sesler engelleniyordu. Her şey çok güzeldi fakat satışlar beklendiği gibi olmadı ve Doppler pazarda rekabet edebilecek kadar para kazanamadı. Sonuç, kapıları kapanan bir girişim daha.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.