Dijitalde Güvenli Reklam Platformu sahte reklamcılıkla mücadele edecek

Dijitalde Güvenli Reklam Platformu sahte reklamcılıkla mücadele edecek

Dijital reklamcılığın giderek büyüyen pastası bu alanda yasa dışı işlerin de yapılmasını beraberinde getiriyor. Bu durumla mücadele etmek isteyen sektörün üç önemli kuruluşu Dijitalde Güvenli Reklam Platformu (GÜR) adlı bir platform kurdu.

IAB Türkiye (Interactive Advertising Bureau), Reklamcılar Derneği ve Reklamverenler Derneği tarafından kurulan platformun ana amacı dijital reklamcılık alanındaki sahtecilikle mücadele etmek. Platformun mutabakat metni bugün gerçekleştirilen basın toplantısında IAB Türkiye Başkanı Mahmut Kurşun, Reklamcılar Derneği Başkanı Nil Bağcıoğlu ve Reklamverenler Derneği Başkanı Ahmet Pura tarafından imzalandı ve resmi bir tanıtım da yapıldı.

GÜR platformu dijital reklamcılıkta sahtecilikle mücadele ederken yasadışı uygulamalar konusundaki bilgi eksikliğini gidermeyi ve tedarik zincirinin şeffaflaştırmayı da hedefliyor. Yapılan açıklamalara göre söz konusu kurumlar yurt dışındaki örneklerde olduğu gibi işbirliğini arttırmayı planlıyor. Türkiye’nin bu alanda öncü bir noktaya gelmesini hedeflenirken sektörün sürdürülebilir gelişimine katkı sağlanacağı ifade ediliyor.

Dijitalde Güvenli Reklam Platformu, gerekli özdenetim mekanizmalarının hazırlığını yapacak ve sadece dijitali değil, tüm mecraları kapsayarak büyüme ihtimali de göz önünde bulunduruluyor.

Adblock gibi reklam engelleyicilerle savaşılacak mı?

Platformun tam olarak hangi sahtecilik türleriyle mücadele edeceği net olarak belli değil. Özellikle Adblock gibi reklam engelleyici yazılımların bu kapsama dahil olup olmadığı merak konusu. Hatırlarsanız geçtiğimiz dönemde özellikle AdBlock eklentisi üzerinden önemli tartışmalar yaşanmış, IAB Türkiye reklam engelleme yazılımlarının 2015’te 21,8 milyar dolar kaybettirdiğini açıklamıştı. AdBlock CEO’su Till Faida ise ‘Kabul edilebilir reklam nedir’i tanımlamamız gerekli" demiş, Think Privacy’nin CEO’su Hanff ise reklam engelleyicilerin web siteleri tarafından engellenmesinin suç olup olmadığını gündeme taşımıştı.

Önümüzdeki dönemde GÜR platformunun somut adımlarını sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Eğer Türkiye’de reklam engelleyici yazılım kullanımının durumunu merak ediyorsanız PageFair'in raporuna göz atabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.